Kontakt
Två personer skakar hand över ett skrivbord.

Upphandling och inköp

När kommunen behöver köpa något sker det normalt genom en upphandling. Vid en upphandling kan leverantörer lämna anbud och kommunen väljer varor och tjänster som uppfyller kommunens krav till bästa möjliga pris. Kommunen sparar både tid och pengar genom att köpa rätt kvalitet till rätt pris. Det ger också många leverantörer chansen att erbjuda sina varor och tjänster. Det här regleras i lagen om offentlig upphandling (LOU).

Var med i våra upphandlingar!

Kommunen arbetar aktivt med att underlätta för lokala företag att delta i våra upphandlingar. I våra upphandlingar ringar vi in bästa möjliga sätt att främja miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara affärer. Vi vill även lyfta fram krav som främjar tillväxt och utveckla innovativa upphandlingar med inriktning på lokal produktion. Här hittar du mer information om våra pågående upphandlingar Länk till annan webbplats.. Kommunerna i Hälsingland samverkar kring upphandling och inköp - därför visas upphandlingar för samtliga hälsingekommuner (Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn).

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta vår inköpssamordnare, eller delta i våra utbildningar med inriktning på upphandling. Du kan också hitta mer information om offentliga upphandlingar på upphandlingsmyndighetens hemsida.

Vanliga frågor och svar om upphandling

Varför handlar inte kommunen mer av lokala leverantörer?

Konkurrensneutralitet och likabehandling

Vid offentlig upphandling måste alla leverantörer behandlas lika, oavsett var de finns. Det betyder att både lokala och andra leverantörer ska ha samma chans att delta. Att bara välja lokala leverantörer kan leda till att andra utestängs och strider mot reglerna om rättvis konkurrens.

Krav på öppenhet och transparens

Offentlig upphandling ska vara öppen och tydlig. Upphandlingar ska annonseras så att alla leverantörer, oavsett var de finns, kan lämna anbud. Att begränsa en upphandling till bara lokala leverantörer går emot denna regel och kan hindra andra från att delta.

EU-regler och internationella avtal

Många regler för offentlig upphandling i Sverige kommer från EU. Upphandlingar över en viss storlek måste vara öppna för leverantörer från hela EU. Det finns också internationella avtal, som WTO-avtal, som säger att upphandlingar ska vara öppna för företag från hela världen, inte bara lokala. Detta syftar till att främja fri handel och en öppen marknad.

Var hittar jag kommunens upphandlingar?

Ovanåkers kommun annonserar upphandlingar via Kommers Annons Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. När kommunen deltar i en upphandling som genomförs av en inköpscentral sker annonsering i andra offentliga databaser. Alla leverantörer är välkomna att lämna anbud och det är kostnadsfritt att registrera sig samt lämna anbud.

Vilka lagar reglerar offentlig upphandling?

De huvudsakliga lagarna som reglerar offentlig upphandling i Sverige är Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF). Det finns även andra specifika lagar för olika sektorer, som exempelvis lagen om valfrihetssystem (LOV) och lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS).

Vilka är de olika upphandlingsförfarandena?

Det finns flera upphandlingsförfaranden beroende på värdet av upphandlingen och specifika behov:

  • Öppet förfarande – alla leverantörer kan lämna anbud.
  • Selektivt förfarande – enbart utvalda leverantörer får lämna anbud.
  • Förhandlat förfarande – förhandlingar tillåts med en eller flera leverantörer.
  • Koncessionsupphandling – upphandlaren tilldelar en leverantör rätt att tillhandahålla en tjänst eller utföra ett arbete.

Vad är tröskelvärden i offentlig upphandling?

Tröskelvärden är beloppsgränser som bestämmer vilka regler som gäller när man gör en upphandling, alltså när en organisation köper varor eller tjänster. Om värdet på det som ska köpas är högre än tröskelvärdet, måste man följa strikta EU-regler som gäller för alla länder inom EU. Om värdet är lägre än tröskelvärdet, så följer man istället enklare svenska regler. Det handlar alltså om olika regler beroende på hur stort köpet är.

Hur kan ett företag lämna ett anbud?

Ett företag kan lämna ett anbud genom att följa anvisningarna i upphandlingsdokumenten, som specificerar vilka krav som måste uppfyllas och hur anbudet ska presenteras. Anbud lämnas vanligtvis elektroniskt via upphandlingsplattformar.

Här hittar du vår upphandlingsplan och pågående upphandlingar

Vad händer om en upphandling inte följer reglerna?

Om en upphandling inte följer reglerna kan den överklagas av en leverantör som känner sig orättvist behandlad. Förvaltningsrätten kan då pröva fallet och, om det finns brister, besluta om att upphandlingen ska göras om eller att avtalet ska ogiltigförklaras.

Hur lång tid tar en offentlig upphandling?

Tidsåtgången varierar beroende på upphandlingens komplexitet och det upphandlingsförfarande som används. En normal upphandling kan ta allt från några månader till över ett år, beroende på tröskelvärden och eventuell överklagan.

Kan ett anbud diskvalificeras och i så fall varför?

Ja, ett anbud kan diskvalificeras om det inte uppfyller de formella kraven, till exempel om det lämnas in för sent, inte innehåller alla nödvändiga dokument eller om anbudsgivaren inte uppfyller kvalificeringskriterierna, som ekonomisk ställning eller teknisk kapacitet.

Kontakt

Inköpssamordnare

Andreas Wall
Tfn: 0271-570 93
E-post: andreas.wall@ovanaker.se

Senast uppdaterad