Nygräddat bröd.
Slutdatumet för det här evenemanget har passerat.

Småskalig livsmedelsförädling - seminarium 2

Aktörer från hela livsmedelskedjan välkomnas till en seminarieserie om ökad självförsörjning av livsmedel i Hälsingland. I seminarium 2 – Småskalig livsmedelsförädling besöker vi Hallens Kvarn i Kilafors som förädlar lokalt spannmål, och därefter Linbageriet i Alfta som bakar med mjöl från kvarnen.

Tänk om Hälsingland var självförsörjande på livsmedel..

Att främja lokal livsmedelsförsörjning och civil beredskap är en samägd utmaning, och kräver samägda lösningar från jord till bord. Därför bjuder vi nu in aktörer från hela livsmedelskedjan att delta i en seminarieserie i fem delar om gemensamma framtidsvisioner för mera självförsörjning av livsmedel i Hälsingland.

Vi följer upp seminariet om primärproducenten med en dag om småskalig livsmedelsförädling. Dagen börjar med ett besök till Hallens Kvarn i Kilafors som förädlar lokalt spannmål för matlagning och bakning. Därefter följer vi förädlingsledet genom en tur till Linbageriet i Alfta som bakar på mjöl från Hallens Kvarn.

Deltar gör också Therese Westlén som genom sitt företag Therese Trädgårdsmat odlar och förädlar grönsaker till den lokala dagligvaruhandeln.

Målgrupp är primärproducenter, verksamma inom livsmedelsförädling, storkök, restaurang och dagligvaruhandel, intresseorganisationer samt politiker och tjänstemän (exempelvis kostchef, beredskaps-, miljömåls- eller upphandlingsansvarig).

Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika och lunch av lokala råvaror.

Program

09:00 Samling och fika på Hallens Kvarn i Kilafors.

09:30 Guidad tur på Hallens Kvarn med Kjell Selin. Kjell berättar om kvarnens historia och verksamheten idag och i framtiden.

11:15 Avfärd i egen bil till Linbageriet i Alfta.

12:00 Lunch på Linbageriet i Alfta (Krangatan 1B). Efter lunch beger vi oss till Hälsingegård Ol-Anders (Runemovägen 6) i Alfta för workshop.

13:00 Syrade grönsaker - Från självhushållning till butiksprodukt. Therese Westlén från Therese Trädgårdsmat berättar om sin resa.

13:45 Workshop - Framtidsvisioner för mera lokala livsmedel i Hälsingland. Fika och samtal i mindre grupper under ledning av Sanna Barrineau, doktorand i miljökommunikation, Uppsala universitet och Anders Persson, Hälsinglands Utbildningsförbund.

15:15 Uppsamling kring gemensamma framtidsvisioner. Hela gruppen samlad.

16:00 Programmet avslutas.

Anmälan

Anmälan krävs och sker till info@voxnadalen.org eller via tfn/sms till 070-191 35 06. Vi behöver din anmälan senast den 22 november.

Fler tillfällen

OBS! Save the date! Fler tillfällen kommer under 2025:

  • 29 januari - Lokala livsmedel till storkök och restaurang.
  • 26 mars - Lokala livsmedel i dagligvaruhandel och konsumentperspektiv.
  • 7 maj - Myndigheternas och kommunernas roll för lokal självförsörjning.

Seminarieserien genomförs med stöd från Svenska Lantbruksveckans fond till projekt som främjar de gröna näringarnas ställning i samhället.

Information

Datum: 27 nov 2024
Tid: 09.00 - 16.00
Plats: Hallens Kvar, Kilafors
Adress: Hallen 3648, 823 91 Kilafors
Pris: 0 kr

Arrangör: Biosfärområde Voxnadalen
Tfn: 070-191 35 06
E-post: info@voxnadalen.org
Webbplats: voxnadalen.org
Facebook: facebook.com/biosfarivoxnadalen
Instagram: instagram.com/biosfaromradevoxnadalen/

Senast uppdaterad