Ett äppelträd
Slutdatumet för det här evenemanget har passerat.

Lokala livsmedel i Hälsingland - seminarium 1

Fira Äpplets dag och inled Beredskapsveckan med oss! Att främja lokal livsmedelsförsörjning och civil beredskap är en samägd utmaning. Därför bjuder vi nu in aktörer från hela livsmedelskedjan att delta i en seminarieserie i fem delar om gemensamma framtidsvisioner för mera självförsörjning av livsmedel i Hälsingland. Först ut att stå i fokus är primärproducenten!

Dagen till ära samlas vi på Lillbros Gård som är en småskalig fruktodling i Hälsingland. Här blir vi guidade av ägarna Sareidah och Joakim Hildebrand. Deltar gör också Joel Holmdahl som driver Rikkenstorp Andelsjordbruk i Grängesberg tillsammans med sin familj.

Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika och lunch av lokala råvaror.

Anmälan krävs och sker till info@voxnadalen.org eller via telefon 0271-574 24.

Vi behöver din anmälan senast den 21 september.

Seminarieserien genomförs med stöd från Svenska Lantbruksveckans fond till projekt som främjar de gröna näringarnas ställning i samhället.

Program

09.30 Samling och fika på Lillbros Gård

10.00 Guidad rundvandring på Lillbros Gård med samtal om produktion och avkastning samt visioner och mål med verksamheten. Sareidah och Joakim Hildebrand, Lillbros Gård.

12.00 Lunch på lokala råvaror

13.00 Andelsjordbruk - ett sätt att skapa stabila förutsättningar för produktion. Joel Holmdahl, Rikkenstorp andelsjordbruk.

13.30 Workshop - Framtidsvisioner för mera lokala livsmedel i Hälsingland. Sanna Barrineau, doktorand i miljökommunikation, Uppsala universitet och Anders Persson, Hälsinglands Utbildningsförbund.

15.00 Samtal kring gemensamma framtidsvisioner. Hela gruppen samlad. Moderator Hanna Alfredsson, Biosfärområde Voxnadalen.

16.00 Programmet avslutas.

Om Lillbros gård i Norränge

På Lillbros Gård i Norränge odlar man sedan 2018 frukt, grönsaker, bär och blommor.

Navet på gården är äppelodlingen på 2,5 ha där det nu växer drygt 600 träd i intensivodling på B9-stam. Fler träd är planerade från 2026 med slutmålet 2600 träd. Fokus ligger på härdiga sorter för ett norrländskt klimat, då gården ligger i zon 4-5.

I år har också en parkliknande del på ca 1 ha börjat anläggas i anslutning till intensivodlingen, med flertalet egenynmpade och ovanligare sorter plus bärbuskar, havtorn, rabarber och rosenkvitten.

Gårdsbutiken på Lillbros har öppet vissa helger under skördetiden i augusti till september för direktförsäljning av nyskördade grönsaker, blommor, honung och ägg. Sommartid erbjuds även självplock av närodlade blommor.

I gårdsmusteriet tar de hand om bygdens fallfrukt, vilken förädlas till must på Bag-In-Box.

På gården finns cirka 50 höns, gårdshunden Miso och två katter. Där finns också kor och en fårflock som hjälper till under sommaren att hålla markerna öppna, återställa naturbeteshagar och öka den biologiska mångfalden. Bikupor från Kvarnäs bigårdar hjälper till med den viktiga pollineringen i äppelodlingen och ger gården honung på köpet.

Allt på gården odlas ekologiskt utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Lillbros gård är certifierade via SMAK.

Information

Datum: 25 sep 2024
Tid: 09.30 - 16.00
Plats: Lillbros gård
Adress: Norrängevägen 110, 821 63, Arbrå
Pris: Gratis

Arrangör: Biosfärområden Voxnadalen, Hälsinglands utbildningsförbund, Therese trädgårdsmat, föreningen MatVärden och forskningsprogrammet Mistra Miljökommunikation
Tfn: 0271-574 24
E-post: info@voxnadalen.org

Senast uppdaterad