Inifrån en EPA med en tjej i bakgrunden

EPA-liv - ungdomarnas egna fotoutställning

Vi bjuder in till en kraftfull utställning med fotografier av och med ungdomar från kommunens fritidsgårdar, i nära samarbete med fotografen Maria G. Nilsson.

I samhällen med stark gemenskap kan vissa röster, särskilt ungdomars, ibland hamna i skymundan. EPA-ungdomar diskuteras ofta, men sällan får de själva berätta sin historia. Utställningen EPA-liv ger dessa ungdomar en röst genom deras egna fotografier, framtagna med guidning av Maria G. Nilsson. Genom bilderna får vi en inblick i deras vardag, glädje och kreativitet, och vi får chansen att möta dem på deras egna villkor.

I EPA-liv framträder en gemenskap där vi tillsammans kan uppskatta den unika identitet som dessa ungdomar har format genom sin visuella och emotionella kultur. Det är en utställning som firar mångfald, kreativitet och de band som förenar oss alla i det större grannskapet, bortom bruset av provokationer, antaganden och stereotyper.

Inga-Lill Embretsen, initiativtagare och bibliotekschef på Edsbyns bibliotek:

”Utställningen EPA-liv är en del av ett större EPA-projekt, som vi fått bidrag till från Kulturrådet. Vi har köpt in böcker med EPA-tema till fritidsgårdarna och författarna Pär Sahlin och Ann-Charlotte Ekensten har kommit på besök och berättat för ungdomarna om sina EPA-böcker. Vi har även haft skapande aktiviteter och bland annat gjort dekaler.
Jag tycker att det är väldigt roligt att vi har kunnat samarbeta med fotograf Maria G. Nilsson, som verkligen låtit ungdomarnas önskemål styra och generöst lånat ut sin egen fotoutrustning. Jag hoppas att projektet har väckt ett litet spirande intresse bland ungdomarna för kultur, fotografering och eget skapande.”

Utställningen har producerats av kultur- och fritidsavdelningen på Ovanåkers kommun med stöd av Statens Kulturråd och kommer visas på Vox Cultura under perioden 19 oktober–23 november.


Senast uppdaterad