Kantareller

Gratis mätning av cesium-137 i svamp

Under hösten genomför Strålsäkerhetsmyndigheten ett mätprojekt för att kartlägga halterna av cesium-137 i svamp. De söker nu svampprover från allmänheten för att öka kunskapen om hur mycket cesium-137 som finns kvar efter Tjernobylolyckan. Om du deltar får du mätresultatet från ditt eget svampprov inom en vecka.

Efter Tjernobylolyckan uppmättes relativt höga halter av cesium-137 i svamp jämfört med halterna i exempelvis skogsbär eller trädgårds- och jordbruksprodukter. Sedan dess har halterna minskat mycket, det går betydligt snabbare än det fysikaliska sönderfallets halveringstid på 30 år.

Mätningar antyder att det numera är ganska ovanligt med halter över det så kallade försäljningsgränsvärdet (1 500 bequerel per kilo) i vanliga matsvampar, och att äta normala mängder med svamp från svenska skogar bedöms idag inte medföra några egentliga risker.

Mätprojektet riktar sig till de län som drabbades av nedfall av cesium-137 efter Tjernobylolyckan, det vill säga Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands, Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län. Projektet pågår under hösten 2024, och det är möjligt att skicka in svampprover till och med 30 november.

Kunskap om olika svampar

Strålsäkerhetsmyndigheten önskar få mer kunskap om halterna i olika svampar. Därför genomför de nu ett koncentrerat mätprojekt och de hoppas att allmänheten vill delta.

– Vi vill ha in prover från vanliga svampplockare för att få ett bredare urval av svampar från olika områden. Det kan öka kunskapen om halterna av cesium-137 som fortfarande kan finnas kvar efter Tjernobylolyckan. Vi vill understryka att man inte behöver känna sig orolig över att plocka bär och svamp eller att röra sig i skogen, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Avslöja inte ditt kantarellställe

Innan du skickar in ditt svampprov måste du registrera det hos Strålsäkerhetsmyndigheten med information om plats, tidpunkt och svampart. Pål Andersson försäkrar att du inte behöver oroa dig för att avslöja dina hemliga svampställen för grannarna.

– Det behöver inte vara den exakta platsen för det allra hemligaste kantarellstället. Det räcker med att ange den ungefärliga mittpunkten för dagens svampplockningstur. Däremot är det viktigt att du är säker på vilken sorts svamp det är du skickar in. Det går bra att skicka in torkad svamp, så länge den är plockad i år, säger Pål Andersson.

Så gör du för att skicka in ett svampprov (senast 30 november)

  • Registrera ditt prov: Du registrerar svampprovet genom att fylla i ett formulär. Ange var och när svampen plockades samt vilken art det gäller.
  • Förbered ditt prov: Skicka minst 100 gram färsk eller 20 gram torkad svamp som plockats under 2024. Provet ska förpackas i dubbla plastpåsar. Observera att mätresultatet för torkad svamp kommer att vara ungefär 10 gånger högre än för färsk svamp.
  • Skicka provet: När du har registrerat ditt prov får du ett mejl med en följesedel och instruktioner om vart du ska skicka det. Följesedeln ska bifogas provet. Du behöver inte betala porto.

Halterna av cesium-137 i svamparnas fruktkroppar kan variera mycket mellan år, olika arter, individer av samma art, och till och med mellan fruktkroppar från samma individ. Det kan därför vara intressant att skicka in flera prover från ungefär samma plats, både av samma art och av olika arter. Skicka bara in prover där du är säker på vilken art det är.

Förutom att du får resultatet på den svamp du skickar in kommer resultaten från hela mätprojektet att presenteras på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats med en karttjänst som uppdateras efter hand.

Läs mer och anmäl ditt prov

Mer om cesium

I Sverige är risken för hälsan på grund av cesium i maten liten. Information om råd och gränsvärden finns på Livsmedelsverkets webbplats: Radioaktiva ämnen – cesium (livsmedelsverket.se)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad