Utskrift från www.ovanaker.se
Har du brandsäkrat ditt boende?
Om olyckan skulle vara framme kan det vara livsavgörande att du har brandsäkrat ditt boende med de fyra B:na inom brandskydd: brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och boendet försäkrat.
Under 2022 larmades räddningstjänsten till 6 668 bränder och brandtillbud i bostäder. De flesta bränder i hemmet startar vid spisen. Under samma år dog 97 personer i bränder. Av dessa omkom 8 av 10 i sitt hem. Riskutsatta och äldre är överrepresenterade i statistiken på grund av deras begränsade förmåga att agera och utrymma vid en brand.
Om olyckan skulle vara framme kan det vara livsavgörande att du har brandsäkrat ditt boende med de fyra B:na inom brandskydd:
- Brandvarnaren räddar dig och din familj
- Brandsläckaren och Brandfilten räddar ditt hem
- Boendet försäkrat räddar din ekonomi
Brandvarnare – en billig livförsäkring
Det absolut viktigaste när det brinner är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede så att du hinner agera innan branden blivit för stor. En brandvarnare är en bra livräddare – den ger dig tid att agera innan branden blir för kraftig och katastrofen är framme.
Eftersom man är som mest försvarslös mot rök och brand när man sover, bör det finnas brandvarnare i eller i anslutning till, alla sovrum i bostaden. Många bränder startar i köket, men placera brandvarnaren strax utanför köket, så slipper du få oönskade larm av stekos. Se också till att det finns en brandvarnare på varje våningsplan.
En brandvarnare täcker in cirka 60 kvadratmeter. Bor du större än så bör du skaffa fler brandvarnare. Tänk på att stängda dörrar begränsar brandvarnarens räckvidd. Eftersom varm rök stiger ska brandvarnaren placeras taket, och gärna mitt i rummet eller minst 50 centimeter från väggen.
Kom också ihåg att regelbundet testa dina brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då simuleras att rök kommer in i brandvarnaren och själva larmfunktionen testas likväl som batteriet.
Brandsläckare – hindrar en fullskalig brand
Med en handbrandsläckare kan du snabbt påbörja en släckning av branden och därigenom förhindra att elden sprider sig till en fullskalig brand.
Det finns en mängd olika slags handbrandsläckare med olika typer av släckmedel som till exempel pulver, skum och koldioxid. Brandsläckarna är klassificerade utifrån vilken typ av material som brinner och vilken effektstorlek den har.
Generellt är en pulversläckare på 6 kg att föredra i hemmet. De är både lätta att hantera för en ovan användare, och klarar olika typer av bränder. Dessutom har de en bra räckvidd, omkring 5–7 meter, och är relativt underhållsfria.
Om du har en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare. Alla i hushållet bör känna till var den är placerad och hur den fungerar. Viktigt att tänka på är att rikta släckaren mot själva brandkällan och inte mot lågorna.
Brandfilt – kväver mindre bränder
En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Med hjälp av brandfilten kväver du enkelt en liten brand på t.ex. spisen, bordet eller på kläderna. Tänk på är att inte kasta filten på branden, utan lägg den över branden och tryck sedan med händerna ovanpå filten för att kväva elden.
Brandfilten bör vara 180 x 120 cm stor, så att den täcker en människa, Om det börjar brinna i någons kläder, försök då få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg sedan på brandfilten med början från personens huvud och kväv sedan branden genom att trycka med händerna på filten. Lyft därefter alltid bort filten nerifrån och upp, så att elden inte flammar upp i ansiktet på personen.
Placera gärna brandfilten nära köket, eftersom det är i köket som många små bränder startar.
Boendet försäkrat – ersätter skador på hem och lösöre
Med en hemförsäkring är du skyddad mot en ekonomisk katastrof om ditt hem skulle drabbas av en brand. Men ta för säkerhets skull reda på exakt vad din försäkring innehåller, då villkoren varierar beroende på om din hemförsäkring rör en villa, bostadsrätt eller hyresrätt.
Som regel ersätts både skador på dina saker och skador i din bostad som uppstått i samband med en brand. Ibland ingår också ersättning för kostnader om du inte kan bo kvar i din bostad efter branden. Vissa försäkringsbolag hjälper dig också att hitta ett nytt evakueringsboende. Försäkringen kan också täcka extra kostnader i samband med brand som till exempel restvärdesskydd och sanering.
Brandskador hör, tillsammans med vattenskador, till de dyraste skadorna som kan uppstå i ditt hem. Det kan därför bli otroligt kostsamt om du drabbas av en brand i hemmet och står utan hemförsäkring.
De vanligaste orsakerna till brand i hemmet:
Spisen: Man glömmer mat på plattan eller man får i gång spisen av misstag.
Eldstad: Soteld i skorsten kan uppstå på grund av olämplig eldning.
Rökning: Än idag står rökning och framför allt sängrökning, för de flesta dödsbränderna.
Levande ljus: Bränder kan uppstå i brännbara ljushållare eller på grund av olämplig placering.
Elektriska enheter: Batteriladdning, tvättmaskiner, torktumlare och frysar.
Det ska du göra om det börjar brinna
Hur väl förberedd du än är kan olyckor och brand trots allt uppstå. Då kan ditt agerande vara direkt avgörande om det börjar brinna. Gör du rätt saker i rätt ordning kan du förutom att rädda liv också undvika att branden sprider sig.
- Rädda först de som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan.
Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbare. - Varna alla som hotas eller påverkas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
- Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
- Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte mot lågorna.
Ovanstående ordning är enbart en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.