Utskrift från www.ovanaker.se
Ta hand om dig i värmen!
När temperaturerna stiger så är det viktigt att ta hand om sig. Se till att dricka mer vatten, ordna en sval miljö och var uppmärksam på kroppens varningssignaler.
Drick mer vatten
Vänta inte tills du blir törstig. Försök att äta mat som innehåller mycket vätska som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka, så påminn dina nära och kära och hjälp den som behöver stöd för att få i sig vätska. För vissa kan det vara lättare att dricka ur en flaska, eller med hjälp av sugrör.
Tips! Blanda bitar av frukt eller bär i vattnet, då får vattnet en lite mer varierande smak. Dessutom får du i dig vitaminer på köpet! Bra va?
Ordna en sval miljö
Använd gardiner, persienner och markiser för att hålla värmen ute när solen skiner in. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
Läs mer om hur du kan få svalt hemma på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..
Svalka dig
En kall dusch eller ett svalkande bad är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Försök att använda löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
Ta det lugnt
Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar. Om du behöver träna, försök att göra det när solen börjat gå ner och temperaturerna sjunkit något.
Var uppmärksam på kroppens varningssignaler
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, att andningen blir påverkad, du kan känna dig yr och onormalt trött. Om du blir torr i munnen och kissar mindre eller mer sällan kan det vara tecken på vätskebrist.
På 1177 vårdguiden kan du läsa mer om vätskebrist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Förvara läkemedel rätt
Vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen. Du kan alltid fråga på ett apotek om förvaring av läkemedel. Du kan också ringa till Läkemedelsupplysningen Länk till annan webbplats. på nummer 0771-46 70 10.
Lämna inte handsprit i bilen
Sedan pandemin har allt fler en flaska handsprit i bilen. Men handsprit innehåller alkohol och är mycket brandfarligt. När temperaturen stiger så ökar mängden ånga från handspriten. Om ångan kommer i kontakt med en gnista eller låga kan det orsaka en brand. Gnistor kan uppstå när man till exempel öppnar eller stänger bildörrar.
(Källa: Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)