Utskrift från www.ovanaker.se
Alla kan vara med på Skogskul
De yngsta är fem år och de äldsta är pensionärer. När Alfta-ÖSA OK ordnar Skogskul kan alla vara med.
– Kan man föra glädjen med orientering vidare till barnen är det fantastiskt, säger Andreas Davidsson som är en av många engagerade i föreningen.
Text: Josefin Nygren. Foto: Khaled Zouroum.
Det råder livlig aktivitet vid Runemo skola. Överallt springer barn och unga som tittar på kartor, löser utmaningar och leker. Det är Alfta-Ösa som ordnar Skogskul. Traditionen har långa anor i Alfta: under de senaste 30 åren har många hundratals barn hunnit vara en del av verksamheten.
– Man kan nästan säga att Skogskul alltid har funnits och varit en central del i klubbens arbete, säger Andreas Davidsson.
I Skogskul deltog förra året ett 70-tal barn från femårsåldern och uppåt. För de yngsta handlar det om att springa och leka i skogen och bekanta sig med tecknen på orienteringskartan. De äldsta vässar på tekniken och övar på olika delmoment. Tränarna är allt från pensionerade orienterare till engagerade föräldrar.
– Tidigare år har vi också haft en populär grupp som kallas ”mossiga gruppen”, för till exempel föräldrar som vill prova på medan barnen tränar.
Förutom de 50-talet barn som gått i Skogskul har ytterligare hundratals varit ute och sprungit i skogen i klubbens Tarzanbana, en hinderbana som klubben haft i många år och som fick ett uppsving under 2020. Då fräschade man upp banan som finns intill campingen vid Forsparken. Start- och målskyltar sattes upp och ordet spred sig via sociala medier.
– Vi fick höra att det kom folk till campingen som hade husvagnen med sig och kom för att bo där och låta barnen leka i Tarzanbanan. Det var verkligen jättekul. Hela tanken var att bidra till spontanidrott och rörelseglädje, även för andra än barnen som är med i Skogskul, och så blev det ju också, säger Andreas.
Han är själv inte född och uppvuxen i Alfta men har orienterat sedan barnsben. Det var också genom orienteringen han fann sin blivande fru och för fem år sedan kom familjen till Alfta. Då var det självklart att engagera sig i Alfta-ÖSA.
– Jag är själv så tacksam för min uppväxt i orienteringen. Det finns en fin sammanhållning, även över generationsgränserna. Kan man föra den glädjen vidare är det fantastiskt, det är min drivkraft.
Skogskul pågår under fem-sex veckor på hösten och på våren. Därefter finns en rad olika aktiviteter för den som vill träna orientering. I dagsläget är det inte aktuellt att utöka just Skogskul:
– Dels är det härligast att springa i skogen på hösten och våren. Och vi vill ogärna konkurrera med de andra barn- och ungdomsidrotter som finns här. Alfta som ungdomsidrottsort är helt fantastiskt, här finns så mycket. När man är barn ska man få vara med på mycket, och det ska kännas kul. Det är viktigt.