Kontakt

Mår bra av att hjälpa andra

Text: Ulla-marie Nilsson Foto: Niklas Stagvall

Med ett aldrig sinande engagemang för andra är Maj-Britt och Mauno lite av lokalkändisar i Edsbyn. De ordnar aktiviteter för människor som är ensamma, som mår psykiskt dåligt eller som har haft ett missbruk och det har funnits personer för vilka de har ställt upp dygnet runt.

En ruggig dag i mars möter vi makarna Öst i Pingstkyrkans lokaler i Edsbyn. Det serveras
fika och stämningen är hjärtlig. Det är friskvårdsgruppen som träffas och verksamheten riktar sig till personer som känner sig ensamma eller som mår dåligt av andra orsaker. Utöver friskvårdsgruppen arrangerar paret också Öppet Hus en gång i veckan och leder barnverksamheten Royal.

Att vara kända för att ställa upp för andra låter förpliktigande?
– Nej, så känner vi inte. Det är bara roligt. Vi har ett ledord i friskvårdsgruppen som lyder, ”Vad lever vi för om inte för att göra livet lättare för varandra”. Vi mår bra av att hjälpa andra! I julas hade vi möjlighet att dela ut 40 påsar mat i samarbete med Svenska Kyrkan till de som behövde det. Påsarna var skänkta av Ica och det kändes väldigt bra att få dela ut påsarna.

Hur uppstod engagemanget och omtanken för andra?
– Vi har på olika sätt alltid engagerat oss i andra människor. Det började med söndagsskola och tonårsverksamheter i kyrkan och nu har vi till största del äldre människor, svarar de.

Friskvårdsgruppen bjuds på semla och hjärtlig stämning.

Maj-Britt är född på orten och Mauno kom till Sverige från Finland som 1-åring under kriget.

– Vi träffades redan i skolåren som 13-åringar, men vi blev inte ett par förrän i 18-årsåldern. Jag hade körkort åtminstone, svarar Mauno.

Makarna Öst har ägt tre skobutiker och även då träffade de människor varje dag. Mauno berättar att han innan dess arbetade på ÖSA vilket också innebar mycket sociala kontakter. Maj-Britt har tidigare jobbat inom kommunens öppenvård på Vändplatsen som vänder sig till de som saknar ett socialt sammanhang samt varit föreståndare i Pingstkyrkans kök.

Under bandyns guldera brukade bandylaget komma hit och äta innan de skulle spela match. Det var roligt.

När vi fikar får Maj-Britt ett samtal från en man vars liv nyligen har ordnat sig efter flera års missbruk av droger och kriminalitet. Hon berättar att han ofta var hos dem under hans svåra tid. Han var välkommen nykter som onykter.

När en av deltagarna i friskvårdsgruppen får frågan om vad makarna Öst har betytt för honom tänker han inte efter länge.

– De är helt outstanding! Suveräna! Jag har flera gånger tänkt att jag ska skicka in dem till programmet Svenska Hjältar så att de får den uppmärksamhet de förtjänar. De hälsar på de som mår dåligt, hämtar ut mediciner, skjutsar. Det de gör går inte att beskriva och det är så många som älskar dem.

Fredrik Johansson som hjälper till i köket när vi är där berättar att hans första minne av Maj-Britt och Mauno var när de hade en skobutik i Edsbyn och kom förbi med en påse full med skor när det hade brunnit i hans barndomshem. Sen ilar han vidare eftersom ett gäng damer vill ha hetvägg till deras semlor.

Vad gör ni när ni roar er?
Det händer att vi reser bort, till exempel till Sundsvall. Då reser vi dit med vänner, bor på hotell och äter gott. Som bäst mår vi i stugan i Våsbo. Det har hänt att vi har tagit med oss friskvårdsgruppen dit också.

Fakta

Namn och ålder: Maj-Britt och Mauno Öst, 80 år.

Övrig familj: Son, dotter och fyra barnbarn.

Verksamheter de är ledare för:

  • Öppet Hus på lördagar. Mat, andakt och någon som sjunger och spelar. Det brukar komma runt 40 personer. Målgruppen är de som är ensamma och de som inte mår så bra. Öppet Hus sker i samarbete med EDS (Edsbyns Diakonala Arbete)
  • Friskvårdsgrupp på torsdagar. Fika, hjärngympa och samtal.
  • Royal en kväll/veckan. En verksamhet för barn.

Senast uppdaterad