Kontakt

Det här behöver du till din kompost

Kompostbehållare finns i olika utföranden och storlekar. Det är en fördel om den har två fack som kan användas växelvis. Du kan också ha två komposter.

Strö skyndar på

Strömaterial används för inblandning och täckning av avfallet. Strömaterial suger åt sig vatten, förbättrar luftigheten och tillför kol till komposten. Det gör förmultningen effektivare samt förhindrar dålig lukt och flugor. Det brukar gå åt cirka 10-15 liter strö i månaden per hushåll. Som strömaterial kan du använda torra löv, flisat trädgårdsavfall, hackad halm, sågspån.

Grep och hink

Andra tillbehör som är bra att ha är en grep att röra om med och en plasthink med lock att ha i köket för avfall.

Olika sorters komposter

Öppen behållare duger gott om du enbart tänkt kompostera trädgårdsavfall. Vattna om komposten blir för torr och täck vid mycket regn.

Sluten behållare, det vill säga skadedjurssäker och isolerad behållare, finns i varierande priser och storlekar. Detta krävs då köksavfall ska komposteras. Isoleringen gör att komposteringsprocessen hålls igång även vintertid. Vill du slippa röra om i komposten kan du investera i en roterande behållare som fungerar som en tombola; du vevar runt den ett varv varje gång du lägger i avfall.

Maskkompost passar som inomhuskompost för matavfall. Köp gärna en med två kammare som maskarna kan vandra mellan. Det är speciella maskar som finns att köpa, de lever cirka tre år men på den tiden har de förökat sig flera gånger om komposten skötts rätt. I en maskkompost är det extra viktigt att hålla jämn fuktighet och att finfördela matavfallet ordentligt.

Få rätt balans i din kompost

Kontakt

Miljö- och byggförvaltningen

Tfn 0271-570 00 (vx)
E-post miljo-bygg@ovanaker.se

Senast uppdaterad