Utskrift från www.ovanaker.se
Vedeldning
Det är populärt att installera vedpannor eller kaminer för att värma sin fastighet. Men ibland händer det att grannar störs av röken. Därför är det viktigt att du eldar på rätt sätt. Det är du som eldar som är skyldig att se till att göra det på ett sådant sätt att eldningen inte stör någon annan.
När vinterkylan är på gång börjar många elda i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Det många inte tänker på är att vedeldning kan innebära att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden. Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan. Men det går att ändra på. Genom att elda på rätt sätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 %, samtidigt
som luften blir bättre där du bor.
Elda rätt
- Använd endast torr ved. Anpassa mängden efter värmebehovet.
- Se till att ha tillräcklig lufttillförsel.
- Du får inte elda hushållsavfall.
- Du får inte elda plast, målat trä eller tryckimpregnerat trä, spånplattor eller liknande.
- Titta på röken. Är den nästan osynlig och i det närmaste luktfri så eldar du rätt. Då det är kallt ute kan dock ofarlig kondens som ser ut som vit rök bildas. Om röken är gulaktig, svart eller grå är det dock ett tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar. I så fall kan det vara bra att rådfråga din sotare eller energi- och klimatrådgivare på din kommun vad det kan bero på.
- Elda med ordentlig glödbädd när ny ved läggs på.
- Sota ofta. Fråga skorstensfejarmästaren vad som gäller för din panna.
- Ta hänsyn till dina grannar. Många olika typer av problem kan uppstå om du inte eldar rätt. Dina grannar kanske får luftvägsirritationer, det luktar illa från en dåligt skött vedpanna och pannan kan sota och släppa ifrån sig flagor som smutsar ned omgivningen. Det är du som eldar ved eller andra bränslen som har ansvaret för att dina grannar inte utsätts för olägenhet.
Tänd i toppen
Sättet man eldar på påverkar utsläppens storlek. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.
Naturvårdsverket och Energimyndigheten har tagit fram nya råd för vedeldning riktade till hushåll i broschyren "Tänd i toppen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du läsa om hur du ska göra när du eldar för att utsläppen ska bli så små som möjligt. Med några få förändringar kan du göra stor skillnad för både miljö och hälsa.
Mer information och instruktionsvideo för vedeldning finns på Naturvårdsverkets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsida.
Kontakt
Miljö- och byggförvaltningen
Tfn 0271-570 00 (vx)
E-post miljo-bygg@ovanaker.se
Råd och tips om eldning och energisystem
Monika af Ekenstam
E-post energiradgivning@ovanaker.se
Tfn 0271-570 26