Publicerad 2024-04-22

Många besökare till Vinströmmen för att se restaureringen av Voxnan

Fredagen 13 september samlades omkring 300 personer vid Vinströmmen för att se restaureringen av Voxnan och öppnandet av den stora vallen. Länsstyrelsen Gävleborg och EU-projektet Rivers of LIFE hade bjudit in allmänheten till en familjedag för att informera om projektet.

Besökare i Vinströmmen som tittar på restaureringen

 

Peter Mathisen, projektledare för Rivers of LIFE på Länsstyrelsen Gävleborg, inledde dagen med att välkomna besökarna och kort berätta om EU-projektet Rivers of Life, vars syfte är att ekologiskt återställa älvar och vattendrag som skadats under flottningsepoken. Anders Persson, som leder arbetet i fält, gav en inblick i det pågående arbetet med återställandet av Voxnan vid Vinströmmen.

Strax efter gavs klartecken och grävmaskinerna påbörjade återställningsarbetet nere vid vallen. Åskådarna spred ut sig utmed kanten för att följa öppnandet av den stora vallen. Och snart nog började vattnet släppas in mot sandnipan för första gången på decennier. Tidigare fanns det en kilstensmur på platsen som byggdes upp under flottningen. Troligen raserades den långsamt och började släppa genom mycket vatten och därför förstärktes den med en schaktad vall för ca 20–30 år sedan.

Under flottningsepoken som pågick som mellan 1850 och 1960-talet, förändrades Voxnan drastiskt. Vattendraget rensades hårt med dynamit och schaktmaskiner, både stenblock och sidofåror togs bort för att underlätta timmerflottning, vilket förstörde viktiga livsmiljöer för många arter, både i och runt omkring älven. Länsstyrelsen arkeolog Stefan Elgh pratade mer om flottningen och dess stora betydelse för Sveriges utveckling mot ett rikt välfärdsland.

Att återställa Voxnan får många positiva effekter. Det ger en varierad vattenmiljö som främjar biologisk mångfald. Genom att lägga tillbaka block och sten, öppna upp och återställa sidofåror och svämplan bromsas också vattnets flöde, och vattnet stannar kvar längre i landskapet. Det ger bland annat positiva effekter som vattenrening, minskad risk för torka och minskar risken för översvämningar längre nedströms.

Förutom möjligheten att följa öppnandet av den stora vallen så kunde besökarna gå längs Voxnan för att titta på de åtgärder som genomförts tidigare under veckan. Där hade maskinerna inom några dagar hunnit göra en körväg genom att återställa Voxnans ursprungliga bredd och placerat ut stora träd, som senare skall förankras för att förbättra kontakten mellan vatten och mark.

Benny Backeby från Biosfärområde Voxnadalen var också på plats längs Voxnan med en vattenvårdsstation. Dagen till ära hade Benny satt på sig vadarbyxorna och håvat upp insekter ur Voxnan. Besökarna fick sedan prova på att identifiera insekterna, lära sig mer om vattenvård och även prata vidare om restaureringen av Voxnan.

Intresset kring restaureringen var stort och många passade på att prata med Peter Mathisen, Anders Persson eller någon av de andra från projektet under dagen. Både för att ställa frågor men också att berätta sina egna historier. Flera besökare uttryckte sin uppskattning och tackade arrangörerna för det fina initiativet att samla alla till en informationsdag.

Edsbyns Hotell var på plats och gräddade både kolbullar och tillagade viltkebab på Muurika och serverade fika, vilket blev ett populärt inslag under dagen.

Ett stort tack till markvärden Stora Enso och tack till alla inblandade för en lyckad dag!

Två grävmaskiner återställer Voxnan vid Vinströmmen

Två grävmaskiner återställer Voxnan vid Vinströmmen