Variationsrikt och naturnära familjeskogsbruk
Projektet Nyskapande skogsbruk - från landskapsnivå till fastighets- och åtgärdsnivå pågår under perioden september 2024 till augusti 2027. Målgruppen för projektet är familjeskogsbruket.
Sveriges enskilda skogsägare är med och formar landskapet, och med ett variationsrikt skogsbruk kan skogens många olika värden tillvaratas. I detta projekt ska vi gemensamt bygga kunskap och kapacitet för ett naturnära, variationsrikt, resilient och lönsamt familjeskogsbruk över generationer.
Projektets syfte och mål
Projektets syfte är att bidra till ett naturnära, variationsrikt och resilient familjeskogsbruk samt till multifunktionella skogslandskap i Voxnadalen, och i Sverige.
Målet är att projektet ska inspirera till ökad användning av alternativa skogsbruksmetoder (exempelvis hyggesfria), nytänkande aktiva åtgärder för stärkt hänsyn till natur-, kultur- och sociala värden samt ökad tillämpning av restaureringsmetoder för återskapande av sällsynta habitat och strukturer i det brukade skogslandskapet.
Exkursionsserie i 10 delar
Projektet erbjuder familjeskogsbruket deltagande i en fristående serie exkursioner i 10 delar. Varje exkursion ska möjliggöra utforskande samtal mellan expertis och praktik samt att mötas i lokalt förankrade utmaningar och möjligheter. Projektet är därmed också ett forum för dialog och nytänkande mellan olika aktörer inom skogsbrukets olika delar.
Antalet deltagare från målgruppen är begränsat till 25 personer per exkursion. Allt deltagande är kostnadsfritt.
Kunskaper och erfarenheter, råd och rekommendationer, som samlas in under exkursionerna sammanställs efter hand och görs fritt tillgängligt i text, foto och film här på hemsidan.
Projektaktiviteterna planeras och genomförs i ett nära samarbete mellan Biosfärområde Voxnadalen, Voxkedjan ekonomisk förening och de båda forskningsprogrammen LANDPATHS - Hinder och drivkrafter längs omställningens vägar samt Mistra Miljökommunikation II.
Läs mer om Voxkedjan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Läs mer om LANDPATHS här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Läs mer om Mistra Miljökommunikation här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi söker exkursionsvärdar
Är du enskild skogsägare och intresserad av att bedriva ett variationsrikt skogsbruk? Kan du tänka dig att erbjuda värdskap för en av exkursionerna på din skogsfastighet? Isåfall är du välkommen att kontakta oss för att berätta mer om dig samt målen och förutsättningarna med din skogsfastighet.
Kontakta projektledare Hanna Alfredsson, tfn 0271-574 24, e-post hanna.alfredsson@voxnadalen.org.
Datum och teman för exkursioner
24 maj 2025 Kartläggning och identifiering av, samt hänsyn till, ekologiska, sociala, kulturella och ekonomiska värden i det brukade skogslandskapet.
30 augusti 2025 Skogens blågröna infrastruktur – ekologiskt funktionella kantzoner vid små och stora vatten i det brukade skogslandskapet.
18 oktober 2025 God restaurering utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv i det brukade skogslandskapet.
Datum för nedan exkursioner kommer efterhand.
Januari 2026 (obs! inomhus) Samarbete över fastighetsgränser och kommunikation mellan involverade aktörer för variationsrikt skogsbruk och multifunktionella skogslandskap.
Maj 2026 (obs! 2 dagar) Planering av alternativa skötselåtgärder (hyggesfria och naturnära) utifrån identifierade värden och målsättning med skogsbruket samt Genomförande av alternativa skogsskötselåtgärder (hyggesfria och naturnära) ute i det brukade skogslandskapet.
Augusti 2026 Bevara och skapa livsmiljöer för skogens ”osynliga” mångfald i det brukade skogslandskapet. (Med "osynlig" mångfald avses här ektomykorrhiza och andra nedbrytare.)
Oktober 2026 Aktiv restaurering av livsmiljöer – bevara och skapa död ved och markblottor i det brukade skogslandskapet.
Maj 2027 Aktiv restaurering av livsmiljöer – bevara och skapa brynmiljöer i det brukade landskapet.
Juni 2027 Aktiv restaurering av livsmiljöer – bevara och skapa livsmiljöer för fågelliv och andra smådjur i det brukade skogslandskapet.
Projektet Nyskapande skogsbruk från landskapsnivå till fastighets- och åtgärdsnivå finansieras av medel från Europeiska Unionen.
Aktuellt i projektet
Här samlar vi senaste nytt från projektet.
Kontakt
Projektledare
Hanna Alfredsson, koordinator Biosfärområde Voxnadalen. Telefon: 0271 - 574 24, E-post: hanna.alfredsson@voxnadalen.org
Forskningsprogrammet LANDPATHS, delprojekt om skogslandskapet
Sara Holmgren, forskare, Institutionen för stad och land; avdelningen för miljökommunikation. Telefon: 018 - 67 38 04, E-post: sara.holmgren@slu.se