Kontakt

Pedagoger

Ibland kan en och samma text lånas som vanlig bok, lättläst bok, ljudbok, Daisy, punktskriftsbok, e-bok, e-ljudbok eller film.

Bilderbokshylla med böcker i olika genrer.
Bilderbokshylla med böcker för småbarn.

Anpassad litteratur

I biblioteket hittar du böcker och andra media för barn och ungdomar som anpassats utifrån två huvudkriterier: ålder och funktionsvariation.

Tre barn, som använder berättarbordet.


Berättarbordet

Edsbyns bibliotek har ett berättarbord, som skolor, förskolor och andra institutioner kan låna. Bordet är skapat av författaren och illustratören Mattias Gordon, och det stimulerar eget skapande av berättelser. Det är gratis att låna, men den institution som lånar berättarbordet ansvarar för transporten till/från biblioteket.

Biblioteksbesök

Förskolan
Förskolan är välkommen att besöka biblioteken på dess öppettider, men om det inte passar går det att kontakta biblioteken för bokning på annan tid.

Förskoleklasser
Biblioteket tar emot förskoleklasser för visning av biblioteket och för utdelande av lånekort inför skolgången. Kontakta biblioteken för bokning av biblioteksbesöket.

Skolan
Biblioteken i Alfta och Edsbyn tar regelbundet emot elever för besök. Kontakta respektive bibliotek för bokning av klassbesök.

Bokkassar

Biblioteket sammanställer färdiga bokkassar, som placeras på de förskolor som vill och har plats att ta emot dem. Kassarna innehåller böcker för barn i olika åldrar och får lånas hem av föräldrarna.

Böcker på andra språk

Vi har ett eget bestånd av böcker på andra språk, som engelska, spanska, arabiska, tigrinska och övriga språk som talas i kommunen. Har du elever som talar andra språk tar vi hem depositioner från Mångspråkiga lånecentralen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och köper eller lånar in böcker som du eller eleverna efterfrågar. All mångspråkig litteratur, som finns på övriga HelGe-bibliotek, går att låna.

Flanosagor

Edsbyns bibliotek har en uppsättning med flanosagor, som skolor och förskolor kan låna. Kontakta biblioteket om ni vill låna!

Förteckning över bibliotekets flanosagor Öppnas i nytt fönster.

Föreläsningar

Biblioteket ordnar ibland föreläsningar och workshops för lärare och/eller förskolepersonal. Har du något förslag på en bra föreläsare? Kontakta gärna oss i så fall!

Författarbesök

Biblioteket ordnar varje år ett författarbesök för kommunens årskurs 5. Lämna gärna in förslag på författare ni skulle vilja ha besök av! De senaste åren har vi haft besök av Mårten Sandén, Camilla Lagerqvist och Andreas Palmaer. Hösten 2024 kommer Ingela Korsell!

Klass- och gruppuppsättningar

Biblioteket har klass- och gruppuppsättningar av barn- och ungdomsböcker. Kontakta oss om du är intresserad av att låna!

Förteckning över bibliotekets klassuppsättningar Öppnas i nytt fönster.

Förteckning över bibliotekets gruppuppsättningar Öppnas i nytt fönster.

Läs en film

”Läs en film” är ett praktiskt och pedagogiskt material som riktar sig till pedagoger i förskola upp till gymnasiet samt deras elever. Materialet består av väskor packade med en klassuppsättning böcker, film samt en studiehandledning att använda i klassrummet. Väskorna lånas ut av Mediecentrum i Bollnäs och Kulturcentrum i Sandviken, i samarbete med Kultur Gävleborg. Information om "Läs en film" på Region Gävleborg webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läsecirklar

Biblioteket hjälper till att ordna läsecirklar i klasserna. Vi har grupp- och klassuppsättningar av böcker och köper även in nya titlar på efterfrågan.

Läsfrämjande arbete

Lästips

Nya böcker för dig som är pedagog:

Lästips

Signum

Titel

Författare

Ab-c

Förskolebibliotek i praktiken : läslust och bokglädje för de yngsta

Fogelqvist Ehinger, Anna

Ab

Vilket bra sätt att läsa! : shared reading med barn och unga

Wig, Henrik

Eab

Lekfulla sagor

Gustavsson, Per

Eab

Väck läslusten i skolan!

Körling, Anne-Marie

Eab

Låt leken främja språket

Öhman, Margareta

Eab

Värdegrunden i förskolan : samtal om barnkonventionen utifrån litteratur

Heimer, Maria

Eab

Språkleka med toddlare

Sjöberg, Catarina

Eab

Arbeta med faktabilderböcker i förskolan : varför och hur?

Westlund, Barbro

Ev

Läsningens magi : högläsaren, barnet, boken och den läsande förebilden

Heimer, Maria

Tips på bra barn- och ungdomsböcker hittar du på HelGebibliotekens barnsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Finns boken inne? Sök i vår katalog på webben www.helgebiblioteken.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Läsning av PENpalbok med PENpalpenna.


PENpal

PENpal är en kombinerad mp3-spelare och scanner som kan ”läsa” vissa böcker högt sida för sida. Biblioteken har PENpals till utlåning och ett utbud av PENpalkompatibla böcker på olika språk. Ljudfilerna laddas ner gratis från internet. Kontakta biblioteket om du vill veta mer om PENpal!

En Bee-bot, en robotmus och en Blue-bot.


Programmerbara minirobotar

Biblioteken i Alfta och Edsbyn har programmeringsbara minirobotar (Bee-bot, Blue-bot och robotmöss) och några olika mattor, som används som banor till robotarna. Kontakta biblioteket om ni vill låna till er skola eller förskola!

Skollån

Som lärare har du möjlighet att få skollån och få längre lånetid på böcker som du använder i undervisningen.

Språkväskor och temaväskor

Biblioteket lånar ut temaväskor kring olika barnboksfigurer till förskolor och skolor. Innehållet i temaväskorna varierar, men de innehåller alltid en bok, ofta en docka/figur och ett spel eller pussel. CD-skivor och flanosagor förekommer också.
Språkväskorna och språklådorna är inköpta från Hatten förlag och innehåller material för olika typer av språkträning. Läs mer på www.hattenforlag.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips

Användbara databaser på biblioteken för skolbruk är bland annat Alex, Landguiden och Ne. Biblioteket har kommunabonnemang på författarlexikonet Alex och på Landguiden, vilket innebär att även skolorna har tillgång till databaserna. Kontakta biblioteken för inloggningsuppgifter.

Webblänkar

En bro av poesi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
UR Play-serie med gestaltade dikter för målgrupp åk F-3, inklusive lärarhandledning.
Myndigheten för tillgängliga medier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (MTM)
Bibliotekskatalog, information, lästips med mera.
Orka plugga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
UR Play-serie om läsning och läsförståelse för grundskolan 7-9, inklusive lärarhandledning.
Surfa lugnt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Råd och tips om ungas nätvanor. Surfa lugnt arbetar för att höja vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på internet.
Tips till pedagoger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lektionsmaterial, lärarhandledningar och pedagogiska verktyg som hjälper dig och dina elever att hitta rätt i dagens medielandskap. (Statens medieråd)
8 sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lättlästa nyheter på 8 sidor.

Kontakt

Karin Lindh
Barnbibliotikarie
Tfn 0271-571 55

Edsbyns bibliotek
Tfn 0271-571 50, 571 55

Alfta bibliotek
Tfn 0271-572 69

Senast uppdaterad