Träsnideri

Lim-Johans snidade föremål uppskattades av många i hans omgivning. I synnerhet var hans mycket välgjorda laggkärl eftertraktade.

Redan vid 14-års ålder började Lim-Johans intresse för att skulptera i trä, det första han tillverkade var ett litet skrin han kunde förvara rakdon i. På locket skar han in en hund och en katt ätandes ur samma skål. Han skulpterade genom hela sitt liv och blev en väldigt skicklig träsnidare. Han tillverkade ofta djurmotiv i synnerhet hundar. Lim-Johan sägs ha varit en stor djurvän.

Ett av hans vanligaste sniderimotiv var liggande hundar i naturlig storlek målade i realistiska färger. Han tillverkade även en meterlång liggande älg vars vänstra framben är betydligt längre än det högra. Han hade troligtvis svårigheter med detta ben och gjorde det därför dubbelvikt.

Lim-Johans liggande hundar och älg i träFörstora bilden

Liggande hundar och älg.

Två gungstolar

Han tillverkade även två gungstolar varav en finns kvar än idag på Edsbyns museum, den är tillängnad A. Nilsson vars namn finns på överstycket. Den andra gungstolen gjorde han till brandvakten högst upp på berget Räkaklitt där den användes flitigt fram tills den slogs sönder och eldades upp under första världskriget.

Gungstolen tillägnad A. Nilsson.Förstora bilden

Gungstolen tillägnad A. Nilsson.

Brandtornet i RäkaklittFörstora bilden

Brandtornet i Räkaklitt och gungstolen.

Tillverkade pigtittare

Johan började även tillverka pigtittare, en slags spegel med en låda under. På var sida om spegeln skar han ut människor eller djur som höll i själva spegeln. Överst på spegeln skar han till exempel ut en fågel eller en ängel med utslagna vingar. Fötterna var oftast utformade som lejontassar.

Pigtittare i Edsbyns museum.Förstora bilden

Pigtittare i Edsbyns museum.

Laggkärl

Han tillverkade också laggkärl som han sålde och delvis livnärde sig på. Laggkärlen användes till många olika ändamål som till exempel att bevara vatten, mjölk eller smör i.

Alla dessa föremål tillverkade Lim-Johan med endast yxa, kniv och stämjärn. Någon svarv använde han aldrig.

Laggkärl i Edsbyns museum.Förstora bilden

Laggkärl i Edsbyns museum

Senast uppdaterad