Utskrift från www.ovanaker.se
Vanliga frågor och svar
Det finns många saker att tänka på när man besöker våra simhallar. Och det kan i sin tur skapa frågor kring reglerna och varför de finns. Här besvarar vi dem!
Varför får man bara vara 20 personer i lilla bassängen i Alfta?
För att kunna garantera såväl god vattenkvalitet som säkerhet för alla badande så finns det regler för hur många som får vistas i bassängen samtidigt. För att vattenreningen ska klara av att ta hand om alla föroreningar som följer med de badande ner i vattnet finns det därför ett max antal badande samtidigt. Vad gäller säkerheten så har socialstyrelsen gått ut med riktlinjer där varje badande besökare ska ha en viss yta att vistas på för att säkerheten ska kunna garanteras. Antalet är däför uträknat baserat på kapaciteten för vattenreningsverket i bassängen, samt bassängens storlek. Om antalet badande överstigs så äventyras därför såväl vattenkvaliteten som säkerheten för de som badar. Därför är det viktigt att alla respekterar detta.
Tänk på att ditt barn som fortfarande bär blöja behöver ha badblöja i bassängen. Det finns badblöjor att köpa på simhallen. Om en olycka skulle ske ändå, meddela snabbt vår personal på plats så att de kan se till att åtgärda detta.
Måste man förboka sitt besök på Alfta simhall?
På fredagar och söndagar förbokar du med fördel ditt besök i Alfta simhall. Om du kommer till simhallen och inte har förbokat ditt besök så släpps du endast in i simhallen i mån av plats. Om simhallen däremot är fullbokad så släpps du inte in då förbokningar har företräde.
Detta gäller oavsett om du endast ska använda dusch och bastu. Du behöver alltså ha förbokning även för att duscha och använda bastun.
Varför får det vara max 50 besökare i Alfta simhall?
Antalet besökare i simhallen baseras på hur stor vattenyta som varje besökare ska ha för att kunna garantera att man badar på ett säkert sätt. Antalet beräknas också för att man ska kunna hålla en god kvalitet på vattnet i bassängerna. I Alftas simhall får max 20 besökare visats i den lilla bassängen samtidigt och max 30 i den stora.
Varför får det vara max 80 besökare i Edsbyns simhall?
Antalet besökare i simhallen baseras på hur stor vattenyta som varje besökare ska ha för att kunna garantera att man badar på ett säkert sätt. Antalet beräknas också för att man ska kunna hålla en god kvalitet på vattnet i bassängerna. I Edsbyns simhall används samma vattenreningsverk för både den stora bassängen som den lilla bassängen, vilket innebär att här anpassas antalet badande i respektive bassäng enbart av säkerhetsskäl baserat på ytan i de olika bassängerna. Max antal besökare i hela simhallen är däremot 80 för att upprätthålla en god vattenkvalitet och säkerhet.
Vad innebär den röda/gröna lampan i fönstret i Alfta simhall?
När lampan lyser grönt så är maxantalet i hallen inte uppnåt och du är välkommen att besöka oss.
När lampan i fönstret lyser rött så är antalet inne i simhallen uppnåt till 50 besökare. Då kan du som ny besökare behöva vänta till dess att andra besökare lämnat simhallen innan vi kan släppa in fler. Tiden för besöket är max 2 timmar per sällskap, där max en timme får spenderas i barnbassängen. Det är svårt för personalen att avgöra när vi kan släppa in fler besökare och vi ber dig att respektera detta.
Under hösten 2024 kommer vi troligtvis att införa ett bokningssystem där du som besökare bokar en tid för ditt sällskap att besöka hallen. Detta för att minska risken för att behöva vänta på att få plats inne i simhallen.
Varför är Edsbyns simhall öppen mer än Alfta simhall?
Alfta simhall tar färre besökare. För att fler ska kunna besöka våra simhallar så är därför Edsbyns simhall öppen oftare. Man har valt att ha Edsbyns simhall öppen på lördagar och Alfta simhall på söndagar för att besökare från båda orterna ska ha större möjlighet att besöka simhallarna under helgen.
Tänk på att vår personal på plats inte har möjlighet att styra över simhallarnas öppettider.
Hur gammal måste man vara för att bada utan vuxen?
För att besöka våra simhallar utan medföljande vuxen ska samtliga krav vara uppfyllda:
- Barnet ska vara över 9 år gammal.
- kan simma 200 meter varav 50 meter på rygg.
- kan läsa och förstå skyltar och säkerhetsinstruktioner.
Fritidsenheten förbehåller sig rätten att utföra simtest.
Jag vill ta med mig fler än tre barn in i simhallen, får jag det?
Du som badande vuxen (över 18 år) får ta med dig tre icke simkunniga barn gratis in i simhallen. Utöver det får du ta med dig fler barn, dessa är betalande enligt vår prislista. De barnen ska vara simkunniga och vara minst 9 år gamla. Våra badvakter kan begära simprov vid besöket för att intyga detta. Detta är för att du som vuxen ska kunna garantera säkerheten för de barn du tar med dig in i simhallen. Se även våra säkerhetsfilmer inne i simhallarna vid ditt besök. Reglerna är för att din och andra badandes gästers säkerhet ska kunna garanteras.
Varför får jag inte ta med mig mobiltelefonen in i simhallen?
Du ansvarar för säkerheten för dig och dina familjemedlemmar/vänner när du besöker våra simhallar. Mobiltelefonen får därför inte följa med in i simhallen eftersom att ditt fokus som badgäst, eller som besökare vid sidan av bassängen, ska ligga på de som befinner sig i simhallen.
Alla gäster ska dessutom kunna känna sig trygga med att ingen filmar eller fotar i våra omklädningsrum, duschar eller ute i simhallen. Därför får mobiltelefonen heller inte användas inne i omklädningsrum eller duschar.
Allt för att alla ska ha en så trygg och säker vistelse som möjligt!
Måste jag duscha håret även om jag inte tänker doppa huvudet?
Ja, eftersom att det inte går att garanterat att håret inte får kontakt med vattnet så måste du även tvätta håret före bad i våra simhallar. Undantag finns om du använder badmössa vid besöket, då behöver du inte tvätta håret före badet. För att säkerställa att vattenkvaliteten är bra och för att skapa en trevlig badmiljö för alla våra besökare behöver du därför antingen duscha håret före badet, eller bära en badmössa.
Tänk också på att du med långt hår ska ha håret uppsatt under ditt besök i våra bassänger.
Får jag äta medhavd matsäck?
Du är välkommen att ta med eget fika eller mat att äta på anvisad plats. Du behöver då även ta med egna bestick och plastmugg. Det är inte tillåtet att ta med glas eller porslin till simhall eller bastu.
Får man ta med alkohol in i simhallen eller i duschen/bastun?
Nej! Alkohol får inte konsumeras i något av våra utrymmen på simhallarna. Alkohol får inte förkomma i någon av kommunens lokaler. Om alkohol ändå medtas och konsumeras inne på simhallen kan det medföra avstängning från anläggningarna.
Kostar det något extra att gå på vattengympa?
Nej! Du visar antingen upp ditt säsongskort i kassan, eller betalar vanlig entréavgift. Utöver det kostar det inget att delta i vattengympan.
Vad för tillgänglighetsanpassningar finns i simhallarna?
I Alfta simhall finns duschstol med hjul.
I Edsbyns simhall finns duschstolar med hjul. Här finns även ett familjerum på övervåningen som används med fördel om assistent eller medföljande person är av annat kön.
Duschstolarna finns alltid tillgänglig, om du däremot inte vet var den finns är du välkommen att fråga personal så hjälper dem dig.
Dörrknappar till entréerna finns på båda simhallarna.
Kontakt
Edsbyns sim- och sporthall
Sporthallsvägen 9
828 33 Edsbyn
Badmästare
Tfn: 0271-572 06
Alfta simhall
Långgatan 67
822 30 Alfta
Tfn: 0271-572 79
Vaktmästare
Anna Hansson
Tfn 0271-573 37
E-post Anna-k.hansson@ovanaker.se