Två män står bredvid varandra. I handen håller de en varsin mugg.

Stefan Jonsson (till vänster) och Fredrik Persson (till höger) är väldigt nöjda med årets ranking.

Ovanåkers företagsklimat på topp – klättrar mest i länet i ranking

När årets ranking av lokalt företagsklimat släpptes stod det klart att Ovanåkers kommun gått från en ranking på 160 (2023) till en ranking på 101 i år. Den siffran gör Ovanåker till den kommunen med bäst förbättring i länet. Rankingen släpps varje år utifrån en enkätundersökning som görs av Svenskt näringsliv bland företagarna i kommunerna.

Varje år genomför Svenskt näringsliv en enkätundersökning för att få en bild av det lokala företagsklimatet. Företagen får ge betyg på flera olika områden som påverkar deras vardag. Utifrån enkäten får kommunerna sedan en ranking baserat på vad resultatet visat. I år har Ovanåkers kommun fått en ranking på 101, vilket är en förbättring med 59 från föregående år. Ovanåkers kommun är därmed den med bäst förbättring i Gävleborgs län 2024.

Ovanåkers kommun är en företagsam kommun där näringslivets aktörer själva har sett till att företagsklimatet är så bra som det är. Från kommunens håll handlar det nu om att vara lyhörda, serviceinriktade och effektiva i våra arbetssätt för att fortsätta utveckla näringslivet tillsammans med föreningar och företag. Säger Fredrik Persson, näringslivsutvecklare på Ovanåkers kommun.

De faktorer som får bäst betyg av företagarna i kommunen enligt undersökningen är Tillgång till kompetens, det sammanfattande omdömet av företagsklimatet samt mobilnät och bredband. Bäst förbättring har skett på Tillgång till kompetens, Påverkan på brottslighet och otrygghet samt dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare.

En aktivitet från kommunen som varit återkommande är företagsbesök som gjort ute hos de lokala företagen. Där har näringslivsutvecklare, arbetsmarknad- och näringslivschef tillsammans med beslutsfattare i kommunen besökt företagen för att se deras verksamheter och höra om deras utmaningar.

Efter ett år med massor av företagsbesök börjar vi nu skönja en röd tråd som pekar på vilka frågor som är viktiga för vårt näringsliv och självklart ska vi jobba med dessa frågor framöver.

Det man ska ha med sig är att arbetet bara har börjat och vi kommer att dyka upp på företagsbesök även framöver! Säger Stefan Jonsson, arbetsmarknads- och näringslivschef på Ovanåkers kommun

Flera personer står uppställda på rad framför Edsbyns Bilvårdscenter.

Ett av företagsbesöken har skett på Edsbyns Bilvårdscenter.

Ett av de företag som fått besök är Edsbyns Bilvårdscenter. Bengt Larshans äger företaget och tycker det är bra att tjänstemän och politiker kommer ut för att se var företagen finns, och att han som företagare får möjligheten att ställa krav och lämna önskemål gällande näringslivet.

Yoomi Renström, kommunalråd i Ovanåkers kommun har varit med på flera av företagsbesöken.

Arbetet för ett bra företagsklimat måste vara konkret och långsiktigt om det ska bli hållbart. Jag är glad över att de satsningar vi gjort och kommer att utveckla ännu mer redan visar sig ge så positiva resultat, säger Yoomi.

Senast uppdaterad