Test av signalen Viktigt meddelande till allmänheten

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Fyra gånger per år testas varningssystemet.

Testet görs för att kontrollera att systemet fungerar och för att de personer som hanterar systemet ska få öva.

Testerna sker klockan 15.00 den första helgfria måndagen i:

  • mars
  • juni
  • september
  • december

Då hörs signalen för viktigt meddelande och Sveriges Radio läser upp information om provet. Testet avslutas klockan 15.05 med signalen för faran över Länk till annan webbplats.. Om nationaldagen den 6 juni infaller på en måndag så testas utomhusvarningssystemet den 13 juni istället.

Läs mer om VMA hos krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om "Hesa Fredrik"

Vanligtvis förmedlas VMA via radio och tv. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik. Utomhusvarningssystemet kan användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig. Utomhussignalerna testas var tredje månad. Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Hör du utomhusvarningssignalen ska du:

  • gå in
  • stänga fönster, dörrar och ventilation
  • lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra.

Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

Du kan också följa Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (via webb, app eller i sociala medier) eller SVT för mer information. Utomhussignalen ska alltid följas av ett meddelande i ovan nämnda kanaler.

Krisinformation för barn

Lilla Krisinfo har skapat en sida med information om varningssignalen "Viktigt meddelande till allmäneten" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. anpassad för barn och unga.

Lilla Krisinfo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en sida för barn och unga som är en del av Krisinformation.se och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Krisinfo jobbar med att berätta för alla i Sverige, även barn och unga, när det händer någonting allvarligt som påverkar många människor i Sverige. Det kan till exempel vara en översvämning, ett stort strömavbrott, ett krig, en sjukdom som smittar många eller något annat.

Senast uppdaterad