Utskrift från www.ovanaker.se
Din krisberedskap
Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och något att äta. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter. Packa en krislåda med saker som är bra att ha.
Om du bara ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap för en samhällskris. Den mentala krisberedskapen gör att du bättre klarar av att hjälpa dig själv och andra när stora delar av samhället har stannat.
Utan el försvinner viktiga funktioner
Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, och inte heller bankomater, internet, mobiltelefoner, fasta telefoner, bensinpumpar, vatten, värme eller kyl och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris, och många människor kommer att bli drabbade. De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären och stora problem med att få information om vad som händer.
Förbered dig
Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt, utan resurserna måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Har du funderat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka behov och förutsättningar behöver ni ta hänsyn till?
Planera för att kunna klara dig på din egen mat och ditt eget vatten. Det kan ta veckor, ja månader, innan vardagen fungerar normalt igen.
Bra att ha hemma för att klara en kris
Om du inte har någon el blir det besvärligt att ordna mat och vatten, att följa nyheterna och kunna kommunicera med andra. Kanske har du redan en hel del av det här hemma.
- Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar
- Alternativ värmekälla som ej drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar
- Sovsäck, filtar och varma kläder
- Tändstickor
- Stearin- och värmeljus
- Ficklampa med extra batterier
- Dunkar att förvara vatten i. Använd kärl avsedda för förvaring av livsmedel
- Husapotek med det viktigaste för dig och din familj
- Radio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller eller tillgång till bilradio
- Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon
- Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
- Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök. Tänk på ökad brandrisk i samband med öppen låga. Använd ej spritkök under köksfläkten
- Mat som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys. (Ris, pasta, bulgur, nötter, choklad)
- Kontanter
- Papperslista med nummer till exempelvis anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.
I broschyren "Om krisen eller kriget kommer" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns checklista och mer tips för din hemberedskap. Broschyren finns även på andra språk.
Vatten, värme, mat och kommunikation
För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan katastrof behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter.
Att bli orolig om något händer är inget konstigt. Det viktiga är att kunna hantera oron. Medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris.
Hemberedskap
Här kan du se fyra filmer där armbryterskan Heidi Andersson visar enkla tips för att skaffa en hemberedskap för hushållet inom områdena:
- Mat
- Värme
- Vatten
- Kommunikation
Kontakt
Räddningstjänsten
Snickarvägen 2
828 32 Edsbyn
Tfn 0278-54 00 00 vx
Skicka e-post