FÖRETAGSBESÖK – CARGOBEACON

2015 grundades Cargo Beacon av Daniel Lindberg, Mikael Karlsson och Olov Hisved. Företaget erbjuder en materialspårningslösning riktad mot processdrivna industrier.

Efter år av utveckling och många olika typer av projekt inom områden runt materialspårning har CargoBeacon idag ett två kompletterande spår av produkter:

Försäljning av taggar.
EverTag är en liten batteridriven elektroniktagg som används för att spåra och med sensorer läsa av industriella föremål. Med hjälp av trådlös mesh teknik hjälper dig den förstå hur saker används och var de befinner sig både inomhus och utomhus över stora ytor. Med låg installationskostnad och lång batterilivslängd öppnar tekniken för nya tillämpningar så som att spåra lastbärare och materialburar inom fabriksgolv, internlogistik och lager. CargoBeacon lanserar under sommaren även en variant av denna elektroniktagg, EverTag T, den har en temperatursensor som med hög noggrannhet låter dig förstå temperaturen i kritiska miljöer såsom kylar och frysar inom livsmedel och sjukvård. EverTag i sitt grundutförande levereras i tusental till olika kunder redan idag och med ytterligare varianter avser företaget att stärka sin position på marknaden inom Wirepas mesh. Slutanvändare till dessa taggar finns bl.a. inom tillverkande industri, äldreboenden, sjukvård och livsmedelsbranschen.

Försäljning av systemlösningar.
CargoBeacon Track är en lösning för att hjälpa olika företag med utmaningar inom att ”hålla koll på” olika typer av miljöparametrar, hur saker används och var saker befinner sig. Med denna lösning vill de göra det enkelt att för olika typer av behovsägare komma igång och använda tekniken som EverTag bygger på. Som slutanvändare finns en webbsida att tillgå där du enkelt skapar och lägger upp virtuella kopior av dina saker och/eller lokaler. På webbsidan kan du även lägga till larm för att förstå när saker förflyttar sig, lägga upp larm så du blir meddelad och sensorvärden (t.ex. temperatur) överskrider ett visst gradantal också vidare. Med en app i din telefon kan du även enkelt få upp motsvarande information i din telefon och enkelt sköta underhåll av systemet som en del av din vardag.

I dagsläget finansierar företaget utvecklingen av dessa produkter främst genom konsultuppdrag till tillverkande industri där grundarna bl.a. jobbar med utveckling av olika typer av förändringsledning, testsystem för elektronik och olika typer av utvecklingsuppdrag.

Själva företagsidén kom till efter ett besök hos det amerikanska företaget John Deere, där ett problem hade uppstått och man ville veta var och när i transporten problemet hade uppstått.


Under en resa till Silicon Valley reflekterade Daniel och Olov över det svenska välfärdssystemet, de båda tog beslutet att säga upp sig från sina arbeten och satsa helt och hållet på Cargo Beacon med tankesättet ”Det värsta som kan hända är att vi får det rätt bra ändå”.

Nu drivs företaget av Mikael, Olov och Daniel men man samarbetar med flera andra, bland annat ett team i indien.
Hårdvaran monterar man dock själv och detta görs i lokalerna man hyr på Alfta Industricenter.

Ett stort tack för att vi fick hälsa på!

Medverkande från kommunen var

Mattias Bergström - Kommunchef

Yoomi Renström – Kommunstyrelsen ordförande

Hans Jonsson – Kommunstyrelsens vice ordförande

Patrik Bossen – Barn- och utbildningsnämnden

Kent Jonsson - Jobbcoach

Fredrik Persson - Näringslivsutvecklare

Senast uppdaterad