Ungdomar i gröna tröjor med texten "#älvstädningen" på står i grupp ute i naturen.

3000 idrottsungdomar miljöstädar

Lördag och söndag 24-25 augusti samlas ungdomar från Alfta GIF handboll för att plocka skräp utmed Voxnan i Alfta, som en del i projektet Älvstädningen. Projektet genomförs för tolfte året i rad runt om i Sverige.

Över 3000 idrottsungdomar samlas för att städa längs åtta svenska älvar, samtidigt tjänar
ungdomarna pengar till sina idrottsföreningar. Projektet är ett samarbete mellan Städa Sverige och Fortum och sker i de kommuner där Fortum har vattenkraftverk. Sedan starten för Älvstädningen har ungdomar, med den olympiske mästaren Björn Ferry som inspiratör, befriat älvstränderna från närmare 300 ton skräp.

Årets Älvstädning engagerar nästan 150 idrottsföreningar och drygt 3 000 ungdomar som städar längs åtta av landets älvar: Indalsälven, Ljungan, Ljusnan, Dalälven, Norsälven, Klarälven, Byälven och Gullspångsälven. Ersättningen blir ett välkommet tillskott till föreningarnas lagkassor och stödjer utvecklingen av lokal ungdomsidrott.

Det är viktigt att vi tar hand om våra svenska älvar och håller dem fria från skräp. Tack vare älvarna får vi vattenkraften, som står för hälften av Sveriges elproduktion och är en viktig fossilfri energikälla som behövs i Sveriges klimatomställning. Genom Älvstädningen kombinerar vi en konkret insats för skräpfria älvar samtidigt som vi kan ge tillbaka till idrottsföreningarna och bidra till en levande ungdomsidrott, säger Peter Strannegård, VD Fortum Sverige.

En ung tjej i grön tröja som det står "#älvstädningen" på står vid vattet och plockar upp skräp.

Älvstädningen har hittills samlat in närmare 300 ton skräp. Bland fynden finns inte bara
plastförpackningar utan även rostiga bildelar, kassaskåp, elektronik, metallskrot, cyklar och bildäck.

Älvstädningen visar varje år hur viktigt detta projekt är. Ungdomarnas engagemang är fantastiskt och resulterar inte bara i renare älvar utan också i stärkt sammanhållning och kamratskap, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Var städas det?

Städningen sker utmed Ljusnan i Alfta.

Se städsträcka nr 1 på karta. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se städsträcka nr 2 på karta. Länk till annan webbplats.

Städa Sverige

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation. Städa Sverige har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städuppdrag i utomhusmiljöer. Deltagarna får en miljöutbildning inför arbetet och föreningarna får ersättning sitt arbete. Älvstädningen är ett fint samarbete med energibolaget Fortum som genomförs för tolfte året i rad längs älvar där de har vattenkraft.

Läs mer på Städa Sveriges webbplats Länk till annan webbplats..

Ytterligare information

Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige
Tfn 073 058 82 79
E-post katarina.ridderberg@stadasverige.se

Senast uppdaterad