Ett flygfoto över en damm. I högra delen syns en grusväg och själva dammen. I den andra delen syns vatten från sjön stora Öjungen.

Återställning av utloppet vid Stora Öjungen

Nu drar arbetet igång med återställningen av utloppet ut ur sjön Stora Öjungen. Den nuvarande dammen ersätts av en naturtröskel.

Dammen som finns i Stora Öjungen i dag ska ersättas med en naturtröskel vilket innebär att det kommer att arbetas med både grävmaskin och lastbilar på plats. Naturtröskeln kommer att säkerhetsställa nivån i både sjön och ån samt gynna fisk och djurlivet i området.

För att arbetet ska flyta på så smidigt och säkert som möjligt så ber vi allmänheten att undvika området under tiden som arbetet löper. Den lilla vägen ner till sjöutloppet kommer att trafikeras av tung trafik och utrymmet för att mötas där är litet.

I ett senare skede av återställningen kommer allmänheten att bjudas in för att se på arbetet och ställa frågor till de som verkar i projektet. Detta sker när man kommit in i ett senare skede av återställningen och transporterna av material har avtagit.

Vid frågor, kontakta:

Benny Backeby

Projektledare Biosfärområde Voxnadalen

Tfn 0271-57357

E-post benny.backeby@voxnadalen.org

Senast uppdaterad