Detta händer nu gällande ärendet kring Edsbyn Arena

Utredningen som presenterades under torsdagen visar att Edsbyn Arena har bärande delar som om det är både full snölast och fullt med publik på läktarna inte uppnår den säkerhetsmarginal på bärförmågan som normerna kräver. Detta påverkar inte den verksamhet som bedrivs i arenan.

Enligt rapporten från Byggkonstruktören AB har tillbyggnaderna av stå- och sittplatsläktare på långsidor, läktare på gavlarna, ändring av fasadelement och byggnad av omklädningsrum, cafeteria samt pressläktare påverkat hallens ursprungskonstruktion och så kallat bärverk. Bärverk är den del av konstruktionen som bär upp och fördelar laster, som till exempel vikten av tak, väggar och golv. Bärverket är avgörande för byggnadens stabilitet och hållfasthet.

Patrik Bossen, ordförande i miljö- och byggnämnden:

Utredningen visar att de avvikelser som uppkommit på grund av förändringar i konstruktionen inte påverkar stabiliteten så mycket så arenan inte kan användas för verksamhet, men det finns åtgärder som arenabolaget måste vidta. Innan alla åtgärder har genomförts ska den snöskottningsplan som togs fram tidigare användas.

Det var under torsdagen som ledamöterna i miljö- och byggnämnden tillsammans med medarbetare på miljö- och byggförvaltningen fick muntlig information från utredarna om den utredning som gjorts på Edsbyn Arena.

Det som kommer ske nu är att berörda parter i ärendet ska sätta sig in mer i rapporten på detaljnivå. Sedan kommer en plan att läggas för hur man arbetar vidare till dess att samtliga avvikelser är åtgärdade.

Senast uppdaterad