Nu fortsätter bytet av gatubelysning i centrala Edsbyn

Gamla uttjänade armaturer byts ut mot ett mer energisnålt och miljövänligt alternativ. De nya armaturerna är närvarostyrda vilket innebär att de lyser med låg styrka när ingen är i närheten och ökar i styrka när någon rör sig i närheten. För trygghetens skull tänds även några närliggande lyktor så det det upplysta området upplevs som större.

Dämpad belysning är bra för djur och natur som annars kan bli vilseledda när det lyser på natten då det egentligen ska vara mörkt.

Ovanåkers kommun ansvarar för 3 456 gatulampor. Varje år byts mellan 550-600 armaturer. Efter bytet som nu sker i centrala Edsbyn, inkl. Långgatan och Öjeparken, kommer totalt 579 lampor att ha bytts det här året.

Bytet leder till besparingar både i servicekostnader och energi. Energiförbrukningen kommer att minska med mer än hälften när all belysning är utbytt.

Belysning som står längst Trafikverkets vägar avvaktas då Trafikverket just nu arbetar med vilken gatubelysning som ska övertas eller rivas bort, eftersom att de är placerade inom deras område.

Relaterade sidor

Kontakt

Teknisk chef

Ulf Ståhlberg
Tfn: 0271-574 43
E-post Ulf.Stahlberg@ovanaker.se

Felanmälan gatubelysning

Tfn 070-385 71 63
Telefontid dygnet runt, även för akuta ärenden

Senast uppdaterad