Grannar som hjälper varandra vid en kris

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Beredskapsveckan, 23-29 september

En vecka med fokus på krisberedskap. Temat för året är "Sätt igång" och är en uppmaning till att stärka sin egen beredskap. Välkommen att delta på olika aktiviteter!

Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats vecka 39 varje år. Veckan leds av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) och genomförs av många aktörer samtidigt i syfte att stärka motståndskraften hos invånarna. Temat för 2024 är ”Sätt i gång!”.

Vid en störning eller kris i samhället, exempelvis ett långvarigt strömavbrott, måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och mat. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

På sidan Din krisberedskap finns en lista över saker som är bra att ha hemma om något skulle hända. På den sidan finns även filmer om hemberedskap.

Aktiviteter under veckan

Förutom nedanstående aktiviteter kommer vi även finnas ute på gatorna i Edsbyn den 28 september då köpmännen arrangerar Höstdraget. Klimat- och energirådgivare Magdalena Slaga berättar då om hur man kan agera för att förbereda sitt hem inför långvarigt strömavbrott.

Biblioteken i Alfta och Edsbyn har ställt fram böcker på temat under hela veckan.

Vi har tagit fram en vägledning kring krisberedskap för företagare i Ovanåkers kommun som delas ut vid företagarfrukosten.

25 september

Företagarfrukost med tema krisberedskap
Lokala livsmedel i Hälsingland - seminarieserie kring självförsörjning
Inspirationskväll: Solidaritetsbaserat jordbruk

26 september

Sätt igång - är du förberedd om krisen kommer? En kväll om hur du som privatperson kan förbereda dig

28 september

Sätt igång- Galven! En dag vid Galvens bygdegård om krisberedskap

Senast uppdaterad