En kvinna håller upp sina händer och formar ett hjärta mot solnedgången

Gör en insats för en medmänniska!

Visste du att du kan bidra till andras vardag genom att vara exempelvis god man, familjehem, kontaktperson eller kontaktfamilj? Har du lite tid över eller utrymme i ditt liv för någon som behöver dig så finns det flera olika sätt att bidra på!

Alla barn har rätt att vara barn - även om deras föräldrar inte orkar med

Har du tid, engagemang och plats för att bidra till en tryggare uppväxt för ett barn som behöver hjälp och stöd? Vill du bli en värdefull extraförälder? Att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson är ett sätt att finnas till för andras barn och deras föräldrar.

Kontaktperson

Socialtjänsten kan bedöma att ett barn behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel handla om att barnet behöver aktiveras på sin fritid eller få hjälp med skolarbete. Det kan också handla om att barnet behöver bryta sig loss från en olämplig miljö. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktperson.

Som kontktperson träffar du regelbundet barnet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans. En kontaktperson fungerar som en kompis och medmänniska till en person som vanligtvis behöver ett utökat kontaktnät.

Kontaktfamilj

Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktfamilj, som kan vara en person eller en familj.

Som kontaktfamilj blir du en resurs för en annan familj som behöver avlastning och stöd. Du tar emot ett barn i ditt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd. Barnet tar då del av din vardag och dina intressen.

Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess enskilda behov, till exempel ge barnet ett nytt nätverk eller rutiner alternativt bryta en negativ utveckling hos barnet. I det kan ingå att ge barnet stöd med till exempel läxläsning och fritidssysselsättningar.

Kontaktfamilj är en uppskattad och efterfrågad stödinsats och en viktig del i socialtjänstens förebyggande arbete. Alla som har en kontaktfamilj har själva valt att ta emot det stödet.

Familjehem

Du tar emot barn som av olika anledningar inte kan bo hemma. Barnet bor oftast hos dig en längre tid.

Familjehem är ett enskilt hem som tar emot barn för vård och fostran. Det är den vanligaste formen för vård av barn och ungdomar som inte kan bo kvar i det egna hemmet. Målet med familjehem är att barn och föräldrar ska återförenas i ett fungerande vardagsliv.

Har du engagemang samt tid och plats för en till? Det behövs familjer för barn i alla åldrar och ibland även för syskon. Placeringar kan vara både längre och kortare tid. Du/ni får nya upplevelser som utmanar och berikar.

Har du tid över? Bli god man!

En del personer har svårt att själva bevaka sina rättigheter, sköta sin ekonomi och ta hand om sina personliga angelägenheter. Det finns många olika anledningar till varför en person kan vara i behov av god man, det kan vara på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande. Om hjälpbehovet inte kan lösas på ett enklare sätt kan en god man, förvaltare eller förmyndare se till att vardagen fungerar.

Att vara god man

Genom att engagera dig som god man gör du en viktig insats för personer som har svårt att klara sin vardag själva. Hjälpbehovet kan bero på fysisk eller psykisk sjukdom, olika former av funktionsnedsättningar, personlighetsstörningar, missbruk eller hög ålder.

Det är ett viktigt uppdrag där du kan göra stor skillnad och bidra till stabilitet och trygghet i
tillvaron för en medmänniska.

Är du intresserad av att bli god man eller förvaltare?

Mer utförlig information om uppdraget som god man eller förvaltare och hur du gör en intresseanmälan hittar du på Bollnäs hemsida:

bollnas.se/godman Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad