Två cirkusartister jonglerar med rockringar framför en skara med barn i en gymnastiksal.

Skapande skola – när kultur kommer till eleverna

Tisdagen den 1 oktober höll Cirkus EMBO en workshop för eleverna på Viksjöfors skola och Runemoskolan. Eleverna fick prova på jonglering, balansövningar och andra cirkuskonster. Genom Kulturrådets stöd via Skapande skola fick eleverna uppleva en lekfull och lärorik dag fylld av kreativitet och rörelse.

När eleverna efter tisdagens workshop med Cirkus EMBO på Viksjöfors skola och Runemoskolan fick frågorna om de har haft roligt, provat något nytt och lyckats med något nytt så var svaret ett rungande ja!

Klass 2-3 satt i ring med cirkusartisterna Emma Hörnell och Bobbo Jäderfeldt. Dagens cirkusföreställning var en fascinerande upplevelse. Uppföljande workshop fick alla barn och lärare att fokusera. Hur drar man igång en diabolo? Hur vispar man med rätt hand med den här grejen? Får man snurr på en tallrik på en pinne alldeles själv? Kan man balansera en påfågelfjäder på hakan? Är det möjligt att jonglera med flera bollar? Många frågor var det som fick svar.

Två cirkusartister snurrar med diabolo framför en skara barn i en gymnastiksal.

Cirkusartisterna Emma Hörnell och Bobbo Jäderfeldt visar barnen sina imponerande diabolo-trick.

Allt blir möjligt med lekfull och tålmodig handledning av besökande cirkusproffs. De kom resande från Östersund med bilen fullastad med allt som gör skolbarn nyfikna. Och nyfikna barn kan lära. Med vilja kommer man långt. Workshoppen främjade motorik, påhittighet och skaparglädje med snurrande och flygande färgglada jongleringsbollar, rockringar, diabolo, flowersticks, snurrande tallrikar, poi och påfågelfjädrar i balans.

Workshoppen är möjlig tack vare Kulturrådet som beviljar stöd till professionella kulturutövare i Ovanåkers skolor – år efter år. Det är extern finansiering som bara ger möjligheter. Skapande skola är kultur för skolbarn vid sidan om kommunens åtagande via Kultur- och fritidsnämndens Kulturplan som bl.a. innehåller skolbio för alla barn någon gång i grundskolan. För läsåret 2024-2025 har Ovanåkers kommun beviljats 302 270 kr!

Lärarna i Ovanåkers kommun är överens, de välkomnar Skapande skola i våra skolor!

Senast uppdaterad