Utskrift från www.ovanaker.se
Vill sätta guldkant på tillvaron
Text: Ulrica Leandersson. Foto: Niklas Stagvall.
Vi träffas i köket efter att den mest hektiska tiden av dagen är över för att bland annat prata om kökets Instagramkonto och om hur viktig lokalproducerad mat är för krisberedskapen. Och arbetsglädje. Vi håller oss kvar en stund vid det sistnämnda.
–Det är fantastiskt att arbeta här, vi är en så bra arbetsgrupp. Trots att vi har stressiga dagar med flera tidskritiska moment så är det ett sorts lugn ändå. Tycker man om varandra så bryr man sig om varandra och det visar sig genom att vi blir trygga med varandra, säger arbetsledare Anna Persson.
Vad är hemligheten till trivsel på jobbet, tror du?
– Förutom att vi är en så bra arbetsgrupp så kan vi busa och skoja med varandra. Under pandemin när allt var kaos, matvaror som inte levererades och inställda körningar, svetsades vi samman. Att ha en lättsam inställning, trots att tempot många gånger är högt, gör att vi trivs väldigt bra med varandra.
Ni har skapat temadagar som uppskattas av eleverna, berätta mer om det!
– På hösten behöver man ha lite ”pick-me-up” och guldkant på tillvaron. Temadagarna kör vi på tisdagar under den mörka årstiden när det känns långt till både ljus och jul. Vi lagar lite festligare mat. Valet av tisdagar är för att tisdag anses av många vara veckans tråkigaste dag.
Celsiusskolans kök är ett centralkök och man lagar mat till kommunens skolor och nästan alla förskolor, men vissa av dem har eget tillagningskök. Mycket av deras arbete visar de upp på kökets Instagramkonto:
– Att vi startade ett Instagramkonto 2019 var för att många är intresserade av vad vi gör. Barnen vill se hur det går till i köket och föräldrarna vill veta vilken mat deras barn får. Vi publicerar bilder exempelvis på när vi steker pannkakor, gör eget potatismos eller bakar bröd, säger Anna.
Det är viktigare än någonsin att de lokala odlarna och bönderna finns kvar.
Vi pratar vidare om lokalproducerade råvaror och hur viktigt det är för att vi ska klara oss vid en eventuell kris. Anna anser att det är viktigt att kommunen går in och stöttar lokala odlare genom att handla lokala råvaror så mycket som möjligt, då ser odlarna att det finns en marknad och de vågar satsa på sitt företag.
– Det är viktigare än någonsin att de lokala odlarna och bönderna finns kvar. Våra politiker tycker det är viktigt med lokalproducerat och att vi ska servera svenskt kött och lokala råvaror till barnen. Vi har ett avtal med lokala odlare men de senaste somrarna har det varit sämre väder och vi har inte kunnat köpa så mycket som vi önskat. Potatis, vitkål och morötter köper vi mest av, men när det erbjuds köper vi även andra grödor.
Fakta
- Ca 100 kg potatis kokas de dagar de har potatis på menyn.
- Ca 80 kg morötter i veckan serveras som rårivna. Och barnen älskar det!
- Ca 1 800 portioner/dag lagar centralköket
- Rivna morötter och majs vill barnen att det alltid ska finnas på salladsbordet.
- 9 personer, kockar och biträden, jobbar i centralköket på Celsiusskolan.