Utskrift från www.ovanaker.se
Seniorhälsa
Det finns många faktorer som påverkar risken för psykisk ohälsa, både individens omgivning och samhället i stort. Även individens eget beteende och livsvillkor påverkar. De saker som påverkar vår psykiska hälsa är i stort desamma genom livet, även om sådant som sämre fysisk hälsa och svåra livshändelser som förlust av närstående naturligt blir vanligare när vi blir äldre.
Det finns olika faktorer som kan främja livskvaliteten och förebygga psykisk ohälsa under denna tid i livet. Exempelvis social gemenskap och stöd, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet i vardagen.
De fem viktigaste faktorerna för att vara i god hälsa:
- Hälsosam mat – hälsosam och mångsidig kost
- Fysiska aktiviteter – promenader, styrka och balans
- Hjärngymnastik och kognitiv träning
- Sociala aktiviteter och avkoppling
- Koll på hjärtat – ha koll på sitt blodtryck, kolesterol och blodsocker.
Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga, det gäller bland annat mat, fysisk aktivitet, alkohol, tobak och stress.
Förebyggande faktorer:
- Hur kommunens äldreomsorg fungerar
- Fallförebyggande åtgärder, framförhållning om att ta sig fram i hemmet. (mattor = fallrisk)
- Risker i hemmet, framförhållning i ansökan om hjälp, exempelvis hemvårdens tjänster
- Aktiviteter i närområdet
- Livsstilsrelaterade faktorer som motion, sömn, kost och näring.
Hjärnhälsa - på dina fem fingrar
I boken Hjärnhälsa – på dina fem fingrar: Förebygg och minska risken för alzheimer och minnesproblem, kan du läsa om hur du på bästa sätt tar hand om din hjärnhälsa och minskar risken för alzheimer och minnesproblem. Författarna är ledande forskare inom området och visar på risk- och friskfaktorer.
Fingermodellen är den enda studie i världen som visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Genom att aktivera alla fem fingrarna, det vill säga införa flera livsstilsförändringar samtidigt, kan det få tydlig effekt för hjärnan, minnesproblem och generell hälsa. Förutom fakta och kunskap får du konkreta råd och inspiration. Där finns också ett trettiotal recept på god och hälsosam mat.
Fingermodellen kan användas såväl av friska personer som av dem som redan har minnesproblem. För personer med begynnande alzheimer ökar chansen att behålla viktiga minnesfunktioner längre.
Kosten - första fingret
Att kosten är viktig för hälsan vet vi men tänk dig som en matpyramid där basen består av grönsaker, baljväxter, frukt, bär, fisk, fullkornsprodukter, skaldjur, nötter och frön. Högre upp finns mejeriprodukter och i toppen smör, rött kött, charkprodukter, socker och salt som ska ätas i mindre mängd. Husmanskost. Man kan äta allt men inte alltid.
Fysisk aktivitet - andra fingret
Det är viktigt att tänka på att få in rörelse i vardagen. Du behöver varken träna hårt eller länge för att må bättre till både kropp och själ. All rörelse är bra och helst varje dag! Du får bättre balans och rörlighet.
Man behöver inte vara elitidrottare, varje steg räknas! Konditionsträning som cykling, simning och promenader är jättebra. Men också att träna musklerna, särskilt för den som är äldre och lättare förlorar muskelmassa. Och att få in balansträning så man inte ramlar och skadar sig.
Hjärngymnastik - tredje fingret
Det kan vara en utmaning att hitta nya sätt att utmana hjärnan efter att vi gått i pension. Men på samma sätt som musklerna behöver tränas bör vi också gymnastisera hjärnan. Hjärnans formbarhet fortsätter även när vi blir äldre. Som att vi pratar, diskuterar och löser problem. Allt vi gör fortsätter påverka hjärnas funktion och struktur.
Vi får oftast mycket stimuli utan att vi tänker på det via våra jobb. Här gäller det att hitta nya utmaningar efter att vi slutat arbeta. Det kan vara sudoku, korsord eller pussel. Och att hitta något man tycker om, kanske blir det roligare att bygga pussel om man gör det med familjen eller barnbarnen.
Sociala aktiviteter - fjärde fingret
Att delta i sociala aktiviteter och upprätthålla goda relationer påverkar oss positivt. Att göra någonting tillsammans med andra och då gärna någonting meningsfullt, kanske vara med i en förening eller annan verksamhet.
Men även för er äldre är avkoppling och vila viktigt. I dagens samhälle är det betydelsefullt då det kan vara så himla mycket på gång hela tiden.
Så det fjärde fingret kan man säga är en balans emellan sociala aktiviteter och vila.
Håll koll på dina värden - femte fingret
Att ha koll på blodtryck, kolesterol, vikt och blodsocker. Senast från medelåldern ska man börja se över dem. Det känns exempelvis inte att blodtrycket börjar gå upp och det positiva är att om man får rätt behandling i tid kan man minska risken för att det ska påverka hjärtat och hjärnan.
TIPS - Försök att kombinera olika fingrar samtidigt. Exempelvis att äta middag, eller att göra fysiska aktiviteter eller hjärngympa tillsammans med andra.
Riksförbundet HjärtLung
Riksförbundet HjärtLung arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar ska kunna leva ett bra, rikt och friskare liv. Läs mer om hur föreningen målsättning, hur de främjar till motion och rörelse med olika aktiviteter, så som , Hälsans stig, Hjärt- och Lungskolan och motionscirklar.
HjärtLung Bollnäs Ovanåker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anhörigstödet
Anhörigstödet i Ovanåkers kommun finns till för att underlätta för dig som stödjer, hjälper eller vårdar en närstående. Stödjer eller hjälper du någon i din närhet? Då kan du behöva stöd för egen del. Som anhörig är du ovärderlig men ibland behöver också du få stöd.
Stödet erbjuds dig som till exempel är maka eller make, partner, sambo, barn, barnbarn, förälder, syskon, vän eller granne. Det är du själv som avgör om du ser dig själv som anhörig.
Anhörigstöd kan ges både tillfälligt och mer regelbundet. Anhörigstödet är individanpassat. Anhörigstödet omfattar alla åldersgrupper och verksamheter inom socialtjänsten. Det kostar ingenting att prata med oss eller besöka oss. Du kan vara anonym och vi har tystnadsplikt.
Kontakt
Folkhälsosamordnare
Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se