Utskrift från www.ovanaker.se
Du har världens bästa barn - ge dem världens bästa förälder!
Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Ett starkt band mellan dig och ditt barn är den bästa grunden för att barnet ska växa upp till en trygg och självständig individ.
Att vara förälder är det största, roligaste och mest meningsfulla i livet, men det är samtidigt det svåraste och mest utmanande i livet.
Alla föräldrar upplever någon gång vardagssituationer där relationerna sätts på prov och många gånger kan man känna sig otillräcklig, orolig och ensam. Men du är inte ensam, ingen förälder är ensam om att brottas med dessa tankar, upplevelser och känslor.
Ovanåkers kommun arbetar därför aktivt med föräldrahälsa och erbjuder flera saker för att du ska kunna utvecklas i ditt föräldraskap och utrustas med verktyg och strategier för att orka vara en bra och närvarande förälder. Vi erbjuder bl.a. föräldrautbildningar, föreläsningar och olika sorters föräldrarådgivning.
Att investera i sitt föräldraskap och i varma, kärleksfulla relationer kostar inget - så varför vänta?
Ovanåkers kommun erbjuder dig som förälder
Föräldrarådgivning
Ibland behöver du som förälder någon att prata med, någon som lyssnar och ger stöd. Det kan vara små eller stora problem, att du känner oro för eller är bekymrad för ditt barn. Inom Ovanåkers kommun finns det flera verksamheter som kan erbjuda dig som förälder rådgivning, hjälp och stöd och en möjlighet att utvecklas i ditt föräldraskap.
Öppenvåden
Till öppenvådens föräldrarådgivning kan du vända dig med små eller stora funderingar och/eller att du känner oro för ditt barn. Våra utbildade familjebehandlare erbjuder dig 4 fria råd- och stödsamtal där de kan vara ditt bollplank och erbjuda samtal, råd och stöd. Vi kan även lotsa dig vidare om du inte vet vart du ska vända dig för att få den specifika hjälp eller stöd som du behöver.
Inga journaler förs och vi har tystnadsplikt. Kontakten är kostnadsfri. Vi bokar tolk om ni önskar.
Tveka inte att höra av dig till oss på telefon: 0271-570 90
Läs mer om öppenvårdens råd- och stödsamtal
Elevhälsan
Du kan också kontakta skolans elevhälsa för föräldrarådgivning, råd och stöd.
Kontaktuppgifter till elevhälsan
Socialtjänstens Socialsekreterare
Du kan även vända dig till socialtjänstens socialsekreterare för rådgivning, hjälp och stöd. Ring 0271-570 00 (vx) och be att få tala med en socialsekretetare.
Läs mer om socialtjänstens familjestöd
Barn och familjehälsan
Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är en psykosocial verksamhet inom primärvården för dig som blivande förälder, för barn upp till 12 år samt dennes familj.
Vid nytt ärende, telefonnummer: 0771-44 55 00
Vid pågående ärende, telefonnummer: 0270-777 25
Telefontid måndag–fredag kl 08.30–09.30
Bris vuxentelefon
Bris Vuxentelefon - om barn Länk till annan webbplats.
Tel 077-150 50 50
mån–fre 10–13
Föräldrautbildningar och kurser
ABC
Gruppträffar för föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år, som stärker band mellan barn och föräldrar. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare. Alla är föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år. På träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och praktiserar hemma, mellan träffarna.
ABC Tonår
ABC Tonår är ett generellt föräldrastödsprogram med gruppträffar för alla föräldrar till tonåringar mellan 13-19 år, och syftar till att främja barns positiva utveckling genom att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare vid fyra tillfällen och träffarna är 2,5 timme.
FöS - Föräldraskap i Sverige
FöS är ett samhällsorienterande gruppprogram som består av fem gruppträffar á 2,5 timme. Syftet med programmet är att föräldrarna ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige.
Läs mer om FÖS - Föräldraskap i Sverige
Föräldrawebben
Föräldrawebben är ett nätbaserat program för föräldrar till tonåringar. I Föräldrawebben har alla deltagare under kursens gång kontakt via chatt med en föräldraguide från kommunen. Syftet med den universella insatsen är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.
Föräldrar som deltar i programmet får under en period av 10 veckor och i 6 månader tillgång till en webbportal där de individuellt genomgår en kurs. Varje vecka genomförs ett delmoment som föräldern sedan får återkoppling på från en utbildad föräldraguide från kommunen.
Föreläsningar
Vi ordnar regelbundet öppna föreläsningar för dig som är förälder, jobbar med barn och ungdomar eller är allmänt intresserad av relationer, familjeliv, skola och utveckling.
Håll utkik på hemsidan och facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länkar och information
Här har vi samlat lite bra länkar och information för dig som är förälder.
Bris för vuxna om barn
Bris ger stöd till barn och vuxna. Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta Bris vuxentelefon.
BRIS för vuxna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föräldralinjen
Föräldralinjen är till för föräldrar och andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldralinjen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer.
Föräldralinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rädda Barnen
Hos Rädda Barnen finns både stöd och kunskap för dig som är förälder.
Rädda Barnens stöd och kunskap till föräldrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Friends
Hos Friends hittar du kunskap och stöd om mobbning för föräldrar.
Friends stöd för vårdnadshavare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Surfa lugnt
Nyttig information stöd och hjälp för föräldrar om unga och nätet.
Surfa Lugnt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
IQ
Information, tips och stöd till tonårsaföräldrar om ungdomaroch alkohol.
Kontakt
Folkhälsosamordnare
Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se