En vecka fri från våld

18-24 november infaller "En vecka fri från våld, och den 25 novemer är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day. Ovanåkers kommun flaggar därför med orange flagg under hela veckan.

En vecka fri från våld 18-24 november

Under den nationella kampanjveckan "En vecka fri från våld" sprids kunskap om våld i nära relation - om hur det kan förebyggas samt vilken hjälp som finns att få.

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Under den nationella kampanjveckan "En vecka fri från våld" sprider vi kunskap om våld i nära relation - om hur det kan förebyggas samt vilken hjälp som finns att få.

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Arbetet mot våld pågår hela året men under kampanjen "En vecka fri från våld" sätter vi extra fokus på det förebyggande arbetet som pågår i kommunen och länet.

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som belyser det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor samt våld i nära relation. Initiativet kommer från Unizon Länk till annan webbplats. och MÄN Länk till annan webbplats. och stöds bland annat av Länsstyrelserna, Sveriges Kommuner och Regioner och Jämställdhetsmyndigheten.

Unizon - En vecka fri från våld Länk till annan webbplats.

MÄN - En vecka fri från våld Länk till annan webbplats.

Bär orange den 25 november

Den 25 november är det Orange Day, en manifestation över hela världen. Färgen orange ska representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Historien bakom 25 november och Orange Day Länk till annan webbplats.

Orange day - UN women Länk till annan webbplats.

Behöver du hjälp? Hot och våld i nära relationer

Blir du utsatt för fysisk eller psykisk våld, eller känner du dig hotad av din partner? Till socialtjänsten kan du som har blivit utsatt för hot och våld i en nära relation få hjälp och stöd, men också om du befarar att någon i din omgivning far illa.

Vid aktu situation! Ring alltid 112 om du är i direkt fara!

Mer information hittar du här: Hot och våld i nära relationer Länk till annan webbplats.

Våld i nära relation

Utsätter du någon i din närhet för våld?

Öppenvården i Ovanåkers kommun erbjuder behandling för dig som behöver hjälp att kontrollera din ilska och/eller har använt någon form av våld i en nära relation. Fokus är att våldet ska upphöra.

Vi vänder oss till dig som:

  • har svårt att kontrollera din ilska,
  • har använt någon forma av våld mot din partner eller före detta partner,
  • har bevittnat eller blivit utsatt för våld som barn och känner rädsla för att upprepa våldet,
  • inte har använt våld men känner rädsla för att göra det,
  • är orolig för att barn som finns med i bilden far illa utifrån något av ovanstående.

Vi jobbar efter S o V - strukturen (Samtal om våld) som är en behandlingsstruktur i moduler för professionellt behandlingsarbete med personer som utövat våld i nära relationer.

Kontakt

För mer information och rådgivning är du välkommen att höra av dig till behandlare på Ovanåkers kommun: Tfn 0271-57071 eller 0271-57077

Stöd till personer som utsatts för hot och våld

Socialtjänstens Individ- och familjeomsorg kan idag erbjuda våldsutsatta skydd, stöd och hjälp på kort och lång sikt. Det kan exempelvis handla om information och råd, stödsamtal, skyddspalcering, hjälp att ordna akut- eller stadigvarande boende.

www.ovanaker.se/vald Öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om det stöd vi kan ge och hur du kontaktar oss.

 

Tysta filmen

Teamet för "En kommun fri från våld" har samverkat med Brottsofferjouren, Söderhamns och Ovanåkers kommuner vilka ingår i samverkansavtalet med kvinnojouren Stöttan.

I samverkan har man tagit fram "Tysta filmen", en film som vänder sig till kvinnor som utsätts för våld i nära relation. Filmen informerar bland annat om vart man kan vända sig för att söka skydd, hjälp och stöd. Filmen är tyst för kvinnans säkerhet.

Se filmen Våld i nära relation Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad