Till dig som äger en A-traktor eller ”EPA”

Lokala Polisen tillsammans med Bollnäs kommun och Ovanåkers kommun sänder inom kort ut ett brev till alla ägare av mopeder och A-traktorer. Vi vill hjälpa er att slippa onödiga böter och andra kostnader, men främst hoppas vi förstås att vi på det här sättet kan förebygga olyckor där A-traktorer är inblandade.

Mopeder och A-traktorer är jättebra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram lätt och enkelt i vårt stora län. De kan också bli en avlastning för dig som förälder och en frihet för tonåringen. Det är dessutom en utmärkt hobby att umgås kring som bidrar till mycket glädje för många unga.

Vi vill med det här brevet hjälpa dig som äger en A-traktor att slippa onödiga böter och andra kostnader, men främst hoppas vi förstås att vi på det här sättet kan förebygga olyckor där A-traktorer är inblandade.

Bra att tänka på

Många av de A-traktorer vi har kontrollerat på senare år har inte varit lagliga eftersom deras maxhastighet har ändrats från det som är tillåtet. Det kan vara bra att tänka på det här:

  • Många av A-traktorerna står skrivna på ena föräldern, men brukas av son eller dotter i familjen som är mellan 15-17 år och innehar körkort med AM-behörighet. Där har den som är registrerad ägare ansvaret för att se till att A-traktorn är i lagligt skick och att den används på rätt sätt.
  • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen. Det betyder exempelvis att det inte heller är tillåtet att ”frirulla” snabbare än så i nedförsbackar.
  • I en A-traktor är det inte tillåtet med baksäte. Om en personbil har byggts om till en A-traktor får inte bakdörrarna vara öppningsbara. Dessutom får det bakre utrymmet bakom förar- och passagerarplatsen, samt bagageutrymmet, inte användas för att transportera passagerare eller gods. Detta utrymme ska vara utrustat med ett galler eller en förstängning.
  • Passagerare ska färdas på en plats avsedd för passagerare. Det får bara sitta en passagerare per sådan plats.
  • En A-traktor måste ha godkända vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars, om det råder vinterväglag.
  • Att använda bälte i A-traktorer är ett krav – både för förare och passagerare. När A-traktorer färdas bland fordon i höga hastigheter blir en kollision väldigt allvarlig för den som inte har bilbälte.

Vid misstanke om brott

Om polisen ser en A-traktor som de misstänker är manipulerad stoppar de fordonet. Det kan då tas beslut om en teknisk undersökning. Fordonet tas då i beslag och bärgas till polisens uppställningsplats i väntan på teknisk undersökning. Förarens vårdnadshavare kontaktas och informeras om att föraren misstänks för olovlig körning och att fordonet tagits i beslag.

Den allvarligaste effekten av att bryta mot reglerna är naturligtvis att det kan leda till fler olyckor med allvarlig utgång. Men det kan också få andra konsekvenser.

Följder av att bryta mot reglerna

  • Vid misstanke om brott kan A-traktorn tas i beslag.
  • Om det sitter för många personer per plats kan både förare och passagerare få böter.
  • Om man kör en trimmad A-traktor riskerar föraren att rapporteras för olovlig körning med dagsböter som straff.
  • Om man kör trimmat och råkar ut för en olycka är det inte säkert att försäkringen gäller.
  • Blir man dömd för brott hamnar man också i belastningsregistret.
  • Man kan också få problem att få B-körkort. Transportstyrelsen kontrollerar om den som vill ha körkort är lämplig. Om man dömts för till exempel olovlig körning är det inte säkert att man får körkortstillståndet. Transportstyrelsen bedömer också om den som ansöker kan antas respektera trafikregler och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken. Om man får avslag på sin ansökan kan man få en spärrtid, upp till tre år, under den tiden kan man inte kan få körkort.

 

På transporstyrelsens webbplats finns det mer information om vad som gäller för A-traktorer. Gå in på transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats. och sök på ”A-traktor” i sökfunktionen.

Känner du oro?

Om det är en akut situation, ring 112.

Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14.

Om du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott kan du tipsa oss: Tipsa polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad