Kontakt

Ensamhet, mobbing och kränkande behandling

Alla känner sig ensamma då och då, det är en naturlig del av livet. Mobbning däremot är när någon systematiskt trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt. Mobbning betyder att man exempelvis inte får vara med kompisarna i skolan, blir illa behandlad och förtrycks.

Ensamhet

Att vara för sig själv ibland kan vara positivt och utvecklande, men det är något annat än att känna sig ensam. Ibland kan ensamheten pågå en längre tid, bli extra tung eller kännas enorm. Gemenskap är ett grundläggande mänskligt behov. I en värld där det verkar vara viktigt att vara omtyckt och populär kan det kännas svårt att erkänna sin känsla av ensamhet.

Även om man har vänner och befinner sig bland människor kan man känna sig ensam och kännas som om ingen lyssnar eller överhuvudtaget ser en. Andra gånger känns det som om ingen förstår, även om de lyssnar. Ensamheten kan göra att man känner sig som i en glaskupa och det kan bli svårt att ta in sin familj och sina vänner, även om man vill. Man kanske är blyg och håller sig för sig själv, fastän längtan efter gemenskap finns där. Eller också försöker man träffa vänner och skapa relationer, men känner att det inte lyckas.

Att inte ha en kompis, att inte ha någon på rasten att vara med eller att vara mobbad kan vara svårt att berätta om eftersom man ofta skäms över att inte få vara med.

Mobbing

När man blir illa behandlad av människor runt omkring en, kallas det mobbning. En enstaka taskig grej räknas inte som mobbning. Det är när det händer flera gånger och får den som behandlas illa att må dåligt, som det räknas som mobbning.

Mobbning kan vara viskningar, blickar, skratt, knuffar, slag och elaka ord. Det kan också vara taskiga sms, mejl eller inlägg på facebook eller om man blir förföljd på nätet.

Mobbning kan också vara att någon blir utfryst bara för att personen inte klär sig som andra tycker att man ska klä sig, eller för att man ser ut på speciellt ett sätt. Det kan vara att man inte får vara med, eller att folk sprider rykten om en. Om det får någon att må dåligt, är det mobbning.

Ibland är mobbningen så allvarlig att det är brottsligt. Till exempel misshandel, om man slår någon. Trakasserier eller diskriminering är också brott. Det är brottligt att hota någon, eller att pressa någon under 15 år att göra sexuella saker på nätet.

Om någon sprider kränkande bilder på någon annan, är det också ett slags mobbning som är olaglig. Man får inte ta kort eller filma någon som till exempel är på toa, i duschen eller i omklädningsrummet, utan den personens tillåtelse. Det är ett brott, som kan straffas med böter eller fängelse.

Den som blir utsatt för mobbning kan känna sig rädd, ledsen och kränkt. Man kan förstås bli ledsen och må dåligt om det bara händer en gång, även om det inte kallas mobbning. Men för den som blir mobbad under en längre tid kan det påverka självkänslan och man kan känna sig väldigt ensam.

Hit kan du vända dig

Ta i förs­ta hand kon­takt med din lärare/mentor, kurator inom elevhälsan på den sko­la ni till­hör eller Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan ock­så vända dig till ung­domsmot­tag­ning­en för att få hjälp.

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

Ungdomsmottagningen

Tfn 0278-385 55
Telefontid:
Måndag-fredag kl. 8-9
Måndag-torsdag kl. 13-14

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Senast uppdaterad