Kontakt

Våld och övergrepp

Alla har nog känt sig dåligt eller orättvist behandlade någon gång, eller sett någon annan bli det. Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få.

Det finns en massa olika sätt att reagera på när man blir illa behandlad. Man kan bli arg, rädd, ledsen eller osäker. Våld och kränkningar är allvarliga sätt att bli dåligt behandlad på. Ändå händer det att man tänker att det som man själv råkat ut för egentligen inte är så allvarligt eller att det är ens eget fel.

Våld kan vara fysisk misshandel som slag, sparkar och knuffar. Våld kan också vara psykiskt. Att hota, skrämmas och kalla dig för saker som du upplever kränkande och sårande, att ständigt kritisera eller avvisa är exempel på psykisk misshandel. Många barn berättar att det är det psykiska våldet som sätter djupast spår, som känns värst och som är svårast att komma över.

En del växer upp med hot och våld i familjen. Så ska ingen behöva ha det. Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om man ofta får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova, om någon i familjen tar ens pengar eller om man inte får omtanke och kärlek. Vuxna måste helt enkelt ta hand om sina barn på ett bra sätt. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.

Även om man inte kan sätta ord på det som händer så påverkas man av det. Det är vanligt att bli orolig, arg, ledsen eller att få ont i kroppen, till exempel magont eller huvudvärk. Det kan vara svårt att koncentrera sig och man kan tycka att det är jobbigt att lita på och umgås med andra. En del blir utsatta för våld så att det syns på kroppen. Men ofta har man smärtan inom sig.

Om man håller allt inom sig kan det vara svårt för andra att förstå att något är fel. Det kan hända att man skjuter bort tankarna på våldet medan det pågår och inte tror att man påverkas så mycket. Men man kan börja må dåligt senare. Kanske börjar man må dåligt efter att man flyttat från den som slår.

Våld är inget tecken på kärlek

Många längtar efter att bli förälskade och efter att träffa någon. Om man blir ihop med någon tänker man sig ofta att livet ska kännas roligt, att man ska känna sig trygg, bekräftad och älskad. Ofta är det så. Men det kan också hända att man mår dåligt av att vara i ett förhållande, att ens självkänsla krymper i stället för växer. En relation som innehåller kontroll, förtryck eller våld kan också kallas för en destruktiv relation. Sådana kärleksrelationer är vanligare än många tror. Det allra vanligaste är att tjejer blir utsatta och att det är killar som använder våld. Men det finns också förhållanden där tjejer utsätter killar, där killar utsätter killar, och där tjejer använder våld mot tjejer.

Alla förhållanden som man mår dåligt i innehåller inte våld. Men när man är i en relation där det förekommer våld kan det vara svårt att inse och sätta ord på vad som händer. Det är aldrig ens eget fel att den man är ihop med gör en illa.

Trappansamtal

Barn och tonåringar som har upplevt våld i sina familjer kan vi erbjuda enskild krisbearbetning. Det görs i form av Trappansamtal där man erbjuds ett eget utrymme för att kunna berätta om det man varit med om. Syftet med dessa samtal är att:

  • ge möjlighet att prata om och bearbeta det man varit med om.
  • erbjuda hjälp att förstå mer av de egna behoven, tankarna och känslorna.
  • visa på att det finns många andra som befinner sig i samma situation och att det aldrig är barns fel att vuxna bråkar.
  • förmedla kunskap om vanliga reaktioner.

För mer information om Trappan så vänd dig till socialtjänsten.

Hit kan du vända dig

Kon­takta lärare/mentor, kurator el­ler skolsköterska in­om Elev­häl­san på den sko­la du till­hör

Du kan även vända dig till socialtjänsten. Vid akuta ärenden, kontakta 112.

Du kan även vända dig till ung­domsmot­tag­ning­en för att få hjälp.

Bläddra bland problemställningar

Den egna hälsan

Hem och familj

I skolan

Kompisar och relationer

På nätet

Kontakt

Ovanåkers kommun

Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)

Ungdomsmottagningen

Tfn 0278-385 55
Telefontid:
Måndag-fredag kl. 8-9
Måndag-torsdag kl. 13-14

Barn och familjehälsa

Tfn 0270-777 25

Vid akuta ärenden, kontakta 112.

Senast uppdaterad