Utskrift från www.ovanaker.se
Sexuella övergrepp, våldtäkt & grooming
Sexuella övergrepp är när någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp.
Sexuella övergrepp kan vara många olika saker, alltifrån att man blir berörd på ett sätt som har en sexuell innebörd till att bli utsatt för våldtäkt. Övergreppen kan vara blickar, ord, smekningar eller att tvingas tillfredsställa någon sexuellt . Att tvingas se pornografi eller bevittna sexuella handlingar, är också sexuella övergrepp.
Många gånger upplever den som utsatts för övergrepp att hon eller han inte varit tillräckligt tydlig med att säga nej. Om man utsatts mot sin vilja och ändå blivit upphetsad, och kanske fått orgasm, kan det vara ännu svårare att själv definiera att man blivit utsatt för sexuella övergrepp. Det är vanligt att man ger sig själv skulden, men det är viktigt att veta och förstå att det är förövaren som är ansvarig för övergreppen.
Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen. Om man är under 15 år har ingen rätt att göra något sexuellt med en. Det är olagligt, även om man själv har sagt att man vill.
Exempel på sexuella övergrepp:
- Att någon tar på ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett obehagligt sätt eller så att man blir rädd.
- Att någon pratar med en eller tittar på en på ett sexuellt sätt som man upplever som obehagligt.
- Att tvingas ha sex fast man inte vill, till exempel tvingas ha samlag med någon eller tvingas stimulera någon sexuellt.
- Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar, på nätet eller offline.
- Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att man sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.
- Att någon utnyttjar sitt överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex.
- Att bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte, om det är mot ens vilja eller om man är under 15 år.
- Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.
Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt
Det är vanligt att ge sig själv skulden, men det är viktigt att veta och förstå att det är förövaren som är ansvarig. Det är hen som bestämt sig för att utföra övergreppet. Det spelar ingen roll vad ni har för relation, om ni har haft ömsesidigt sex tidigare, eller om du inte har kunnat göra fysiskt motstånd.
Det är vanligt att inte skrika eller göra fysiskt motstånd när övergreppet sker. Det kan bero på att du inte vågar. Eller att du ger upp och inte vill tänka på det som sker. Ofta är det något du inte ens väljer medvetet, din hjärna bestämmer att du ska vara stilla som ett slags skydd mot det som sker. Efteråt kanske du tänker att du borde ha protesterat mer, att det inte räknas som ett brott eftersom du inte protesterade. Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt för ett sexualbrott.
Våldtäkt
Våldtäkt är när en person har samlag eller gör något annat sexuellt som kan jämföras med ett samlag med någon som inte vill.
Det är olagligt att ha sex med någon som inte kan säga nej för att hen är i beroendeställning till förövaren.
Det är olagligt att ha sex med någon som inte kan uttrycka sin vilja. Här är några exempel på när det kan vara svårt att uttrycka sin vilja.
- När du sover.
- När du är påverkad av alkohol eller droger.
- När du har en funktionsnedsättning, sjukdom eller skada som gör det svårare att kommunicera eller uttrycka din vilja.
Därför är det alltid olagligt att ha sex med någon som är i en sån situation.
Är det våldtäkt om ni är ihop?
Det kan vara svårt att tänka att du har blivit våldtagen, om det är någon du är ihop med eller kär i. Men det kan vara ett sexualbrott även om det är den du är tillsammans med som tvingar dig till sex.
Sexualbrott mot barn
Det är också olagligt att göra något sexuellt med personer under 15 år. Det är ett allvarligt brott även om det inte har varit något våld eller hot inblandat. Det gäller även om du som är under 15 är med på att ha sex, eller har tagit initiativet till det.
Man får inte pressa någon att ha sex, till exempel genom att hota om att man ska sprida en avklädd bild eller rykten.
Grooming
Grooming innebär att någon tar kontakt med andra för att längre fram begå övergrepp.
Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chatforum eller liknande. Groomaren tar kontakt för att successivt odla en relation som ska leda till en träff i sexuellt syfte.
Groomare lämnar ofta felaktig information om sig själva för att dra till sig kontakter. En groomare kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. När första kontakten etablerats försöker groomaren att göra sig själv intressant genom att lägga ut lockbeten, till exempel att han eller hon har tillgång till att rida hästar gratis.
Groomare försöker ofta bygga upp ett förtroende och göra offret beroende på något sätt. Så småningom bjuder groomaren in till en träff. Vid mötet försöker han eller hon fullfölja sitt planerade övergrepp.
Skydda dig mot grooming
Du bör vara observant på vissa saker för att så tidigt som möjligt upptäcka att det rör sig om en groomare. Exempel på sådant som bör göra dig misstänksam är:
- Om personen skriver på ett sätt som vuxna skriver.
- Om personen kommer in på frågor om sex.
- Om personen vill träffas.
Om du misstänker att du har kontakt med en groomare kan du till exempel:
- Fråga hur gammal personen är. En del erkänner sin riktiga ålder.
- Tala om för personen att du har berättat om er kontakt för andra, till exempel kompisar eller föräldrar.
- Avbryt kontakten om du upplever att det någon skriver eller frågar är obehagligt.
Träffa aldrig någon som du är det minsta misstänksam mot ensam. Ta alltid med någon och bestäm tid och plats där det är mycket folk i rörelse.
Att ta kontakt med med barn i sexuellt syfte är olagligt. Den som stämmer träff och på något sätt förbereder ett möte med en minderårig kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år.
Finns det tydliga tecken på att någon är ute efter att begå övergrepp ska du anmäla händelsen till Polisen. Spara bevismaterial som mail eller SMS.
Läs mer om sexuella övergrepp hos UMO.se
Källa UMO Länk till annan webbplats. och Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Få stöd och hjälp
Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp finns hjälp och stöd att få. Du behöver bearbeta det som har hänt och se till så att du har bra stöd i vardagen. Det kan kännas svårt att berätta om det du har varit med om. Du är kanske orolig för vad som ska hända med förövaren och dig själv när du berättar. Det är också vanligt att känna känslor som rädsla, skam och skuld, och det kan därför vara svårt att prata om det som har hänt. Oavsett vilka känslor du har så är det alltid förövaren som bär ansvaret. Det är bra att våga berätta för då kan du få hjälp.
Hit kan du vända dig
Kontakta skolsköterska, skolkurator inom elevhälsan på den skola du tillhör eller Barn- och familjehälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du kan även vända dig till socialtjänsten. Vid akuta ärenden, kontakta 112.
Du kan också kontakta ungdomsmottagningen för att få hjälp.
Barnahus Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är till för barn mellan 0 och 18 år som misstänks ha blivit utsatt för misshandel eller sexuella övergrepp och är föremål för en brottsutredning.
Bläddra bland problemställningar
Den egna hälsan
-
Dataspelsberoende och digital stress
Att spela dataspel och surfa på internet kan vara utvecklande. Men när spelandet och surfandet gör att man skadar sig själv, andra och sina relationer, är det ett missbruk.
-
Dödsfall och sorg
Sorg kan visa sig på många sätt men den är alltid en naturlig reaktion på förlust som när någon nära anhörig dör. Barn och ungdomar behöver mycket stöd och omtanke när någon som står barnet nära dör.
-
Alkohol, tobak och narkotika
Alkohol, tobak och narkotika är olika sorters droger. Definitionen av drog är att det är något som gör den som använder det påverkad, är giftigt och som man kan bli beroende av.
-
Funktionsnedsättning och psykisk problematik (svårigheter)
En funktionsnedsättning betyder att man har nedsatt förmåga att fungera fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. Det kan vara i olika grad och påverka livet olika mycket. En del föds med en funktionsnedsättning, men andra får dem till följd av till exempel en sjukdom eller olycka. Funktionsnedsättningar kan man ha under en period eller för alltid.
-
Blyghet och social fobi
Alla kan känna sig blyga ibland. En del är ofta blyga, andra mer sällan. Samma person kan vara mer eller mindre blyg i olika situationer. Om du vill bli mindre blyg finns det olika knep för öva bort blygheten lite.
-
Depression och nedstämdhet
Alla barn och ungdomar är ledsna och nedstämda ibland. Men om de negativa känslorna inte försvinner utan blir kvar en längre tid kan det vara fråga om en depression.
-
Läs- och skrivsvårigheter
Läs- och skrivsvårigheter (dyslexi) innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Det är många gånger ärftligt och svårigheterna med att förstå skriftspråket upptäcks ofta i en tidig ålder.
-
Ilska och utbrott
Att bli arg är en normal reaktion om man till exempel blir orättvist behandlad eller om någon beter sig dåligt mot en. Men en del personer har svårt att kontrollera sin ilska. Det kan både handla om att man blir arg i situationer där det egentligen inte finns någon anledning att bli arg och att man överreagerar och blir överdrivet arg i situationer då det inte riktigt blir som man vill.
-
Kriminalitet och brott
Av olika skäl kan man hamna i situationer som leder till att man gör kriminella handlingar. Det innebär att man på något sätt bryter mot lagen, som till exempel att man gör ett inbrott eller skadar andra.
-
Koncentrationssvårigheter
Har du svårt att koncentrera dig? Hoppar dina tankar hela tiden från en sak till en annan? Då kan du koncentrations- eller uppmärksamhetssvårigheter.
-
Kris i livet
Kris innebär att det har hänt något allvarligt i livet som är svårt att hantera och som gör att vi tillfälligt tappar fotfästet.
-
Problem i skolan
Du tillbringar en stor del av din tid i skolan. Skolan ska därför vara en trygg plats där du får utvecklas som person, lära sig saker och ha viktiga vuxenkontakter utanför hemmet.
-
Skolfrånvaro och skolk
Att gå i skolan tar upp en stor del av livet. Det kan vara en rolig tid och det kan vara en hemsk tid. För de flesta varierar det. Om man har det mycket jobbigt i skolan kan det leda till att man börjar undvika skolan och skolka. Om man tycker att något är jobbigt är det bra att prata med någon.
-
Riskbruk, beroende och missbruk
De flesta vet att exempelvis alkohol och droger kan vara farliga för kroppen och att användande innebär olika risker, men i början tänker nog ingen på sig själv som missbrukare eller att man ska bli beroende. Men efter ett tag brukar problemen börja komma och ju längre man håller på, desto svårare blir det att styra sitt användande och att sluta.
-
Sexuella övergrepp, våldtäkt & grooming
Sexuella övergrepp är när någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp.
-
Självkänsla och identitet
Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Om du har bra självkänsla, vet du att du är värdefull bara genom att vara. Det har inte att göra med om du är bra eller dålig på olika saker. Känslan av att du är okej går att träna upp.
-
Självskadebeteende och självmordstankar
Att göra sig själv illa kan vara ett sätt att försöka komma bort från jobbiga känslor. Man kan lätt fastna i såna beteenden, trots att de med tiden kan få en att må sämre. Det finns hjälp för att man ska kunna sluta, och för att må bättre är det viktigt att berätta för någon hur man mår.
-
Sömnsvårigheter
Det är mycket som händer i kroppen när man sover. När man är i puberteten är sömnen extra viktig för att man ska växa och utvecklas. Man behöver också sova för att hålla sig frisk, kunna tänka klart och lära sig nya saker.
-
Stress, oro och ångest
Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Om du ofta är stressad eller inte får koppla av, kan stressen bli ett problem.
-
Våld och övergrepp
Alla har nog känt sig dåligt eller orättvist behandlade någon gång, eller sett någon annan bli det. Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få.
-
Ätsvårigheter
Om man tänker väldigt mycket på mat och ätande kan det bero på att man har en ätstörning. Det är också vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv.
Hem och familj
-
Bristande föräldraskap (när föräldrar inte orkar ta hand om sina barn)
Alla barn har rätt till omvårdnad och skydd. Du har också rätt att bli bemött med kärlek och respekt. Har du en eller två föräldrar som inte bryr sig om dig, eller känner du att de inte kan ta hand om dig på ett bra sätt? Om du upplever att du inte får tillräckligt med stöd hemma kan du och dina föräldrar få hjälp.
-
Dödsfall och sorg
Sorg kan visa sig på många sätt men den är alltid en naturlig reaktion på förlust som när någon nära anhörig dör. Barn och ungdomar behöver mycket stöd och omtanke när någon som står barnet nära dör.
-
Alkohol, tobak och narkotika
Alkohol, tobak och narkotika är olika sorters droger. Definitionen av drog är att det är något som gör den som använder det påverkad, är giftigt och som man kan bli beroende av.
-
Ekonomiska problem
Om din familj har ekonomiska problem kan det innebära att du får leva med mycket begränsade ekonomiska resurser. Barn och ungdomar drabbas ofta hårdare än vuxna av att leva fattigt. Det finns inte pengar till skolutflykten, fotbollsskorna blir för dyra och magen ropar efter mat.
-
Kris i livet
Kris innebär att det har hänt något allvarligt i livet som är svårt att hantera och som gör att vi tillfälligt tappar fotfästet.
-
Sexuella övergrepp, våldtäkt & grooming
Sexuella övergrepp är när någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp.
-
Skilsmässa
Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa kan vara att dina föräldrar vill att familjens situation ska bli bättre än vad den har varit. Ofta blir det bra, även om det kan ta tid.
-
Sömnsvårigheter
Det är mycket som händer i kroppen när man sover. När man är i puberteten är sömnen extra viktig för att man ska växa och utvecklas. Man behöver också sova för att hålla sig frisk, kunna tänka klart och lära sig nya saker.
I skolan
-
Blyghet och social fobi
Alla kan känna sig blyga ibland. En del är ofta blyga, andra mer sällan. Samma person kan vara mer eller mindre blyg i olika situationer. Om du vill bli mindre blyg finns det olika knep för öva bort blygheten lite.
-
Läs- och skrivsvårigheter
Läs- och skrivsvårigheter (dyslexi) innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Det är många gånger ärftligt och svårigheterna med att förstå skriftspråket upptäcks ofta i en tidig ålder.
-
Koncentrationssvårigheter
Har du svårt att koncentrera dig? Hoppar dina tankar hela tiden från en sak till en annan? Då kan du koncentrations- eller uppmärksamhetssvårigheter.
-
Ensamhet, mobbing och kränkande behandling
Alla känner sig ensamma då och då, det är en naturlig del av livet. Mobbning däremot är när någon systematiskt trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt. Mobbning betyder att man exempelvis inte får vara med kompisarna i skolan, blir illa behandlad och förtrycks.
-
Problem i skolan
Du tillbringar en stor del av din tid i skolan. Skolan ska därför vara en trygg plats där du får utvecklas som person, lära sig saker och ha viktiga vuxenkontakter utanför hemmet.
-
Skolfrånvaro och skolk
Att gå i skolan tar upp en stor del av livet. Det kan vara en rolig tid och det kan vara en hemsk tid. För de flesta varierar det. Om man har det mycket jobbigt i skolan kan det leda till att man börjar undvika skolan och skolka. Om man tycker att något är jobbigt är det bra att prata med någon.
-
Stress, oro och ångest
Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Om du ofta är stressad eller inte får koppla av, kan stressen bli ett problem.
Kompisar och relationer
-
Blyghet och social fobi
Alla kan känna sig blyga ibland. En del är ofta blyga, andra mer sällan. Samma person kan vara mer eller mindre blyg i olika situationer. Om du vill bli mindre blyg finns det olika knep för öva bort blygheten lite.
-
Ilska och utbrott
Att bli arg är en normal reaktion om man till exempel blir orättvist behandlad eller om någon beter sig dåligt mot en. Men en del personer har svårt att kontrollera sin ilska. Det kan både handla om att man blir arg i situationer där det egentligen inte finns någon anledning att bli arg och att man överreagerar och blir överdrivet arg i situationer då det inte riktigt blir som man vill.
-
Kriminalitet och brott
Av olika skäl kan man hamna i situationer som leder till att man gör kriminella handlingar. Det innebär att man på något sätt bryter mot lagen, som till exempel att man gör ett inbrott eller skadar andra.
-
Ensamhet, mobbing och kränkande behandling
Alla känner sig ensamma då och då, det är en naturlig del av livet. Mobbning däremot är när någon systematiskt trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt. Mobbning betyder att man exempelvis inte får vara med kompisarna i skolan, blir illa behandlad och förtrycks.
-
Sexuella övergrepp, våldtäkt & grooming
Sexuella övergrepp är när någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp.
-
Våld och övergrepp
Alla har nog känt sig dåligt eller orättvist behandlade någon gång, eller sett någon annan bli det. Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få.
På nätet
-
Dataspelsberoende och digital stress
Att spela dataspel och surfa på internet kan vara utvecklande. Men när spelandet och surfandet gör att man skadar sig själv, andra och sina relationer, är det ett missbruk.
-
Ensamhet, mobbing och kränkande behandling
Alla känner sig ensamma då och då, det är en naturlig del av livet. Mobbning däremot är när någon systematiskt trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt. Mobbning betyder att man exempelvis inte får vara med kompisarna i skolan, blir illa behandlad och förtrycks.
-
Riskbruk, beroende och missbruk
De flesta vet att exempelvis alkohol och droger kan vara farliga för kroppen och att användande innebär olika risker, men i början tänker nog ingen på sig själv som missbrukare eller att man ska bli beroende. Men efter ett tag brukar problemen börja komma och ju längre man håller på, desto svårare blir det att styra sitt användande och att sluta.
-
Sexuella övergrepp, våldtäkt & grooming
Sexuella övergrepp är när någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp.
-
Våld och övergrepp
Alla har nog känt sig dåligt eller orättvist behandlade någon gång, eller sett någon annan bli det. Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få.
Kontakt
Ovanåkers kommun
Elevhälsan och socialtjänsten
Tfn 0271-570 00 (vx)
Ungdomsmottagningen
Tfn 0278-385 55
Telefontid:
Måndag-fredag kl. 8-9
Måndag-torsdag kl. 13-14
Barn och familjehälsa
Tfn 0270-777 25
Vid akuta ärenden, kontakta 112.